Justin Bieber eist privacy…en heeft daarin gelijk

Kun je als één van de grootste popsterren op deze aarde die notabene is ‘ontdekt’ op Youtube zeggen dat je ‘klaar bent met de selfies met fans’ en ’goddorie eens een beetje privacy wil omdat je je als een dierentuinbeest begint te voelen’? Het lijkt in eerste instantie inderdaad weer een reden om met je ogen te rollen om Justin Bieber, maar zo schrijft tech-ethicus Evan Seliger in dit opiniestuk, we doen er beter aan om hem serieus te nemen en zijn vraag als startpunt te nemen om na te denken over privacy.
Justin Bieber and James Corden filming at Maxfield Store in West Hollywood
Waar de Bieber namelijk in extreme mate last van heeft, overkomt eigenlijk iedereen in het dagelijks leven: dat iedereen zomaar een foto van je mag maken en – dankzij de technologie daar de middelen toe heeft – in het publieke (of zelfs dat niet eens) domein. En hoe ironisch: terwijl ik dit typ in het café van een hip hotel, wordt van me een foto gemaakt door een totaal onbekende. Dat komt vast door de uiterst instagram-waardige kwaliteiten van de setting, maar niettemin, ik verschijn zo op een Instagram van iemand die ik niet ken. En voor ik mezelf als heilige Maria presenteer: ik reduceer vaak genoeg anderen tot figuranten in mijn perfecte foto.
Seliger schrijft dan ook:
“He has a right to insist on not being bought, sold, or rented. The moment we start deciding who deserves autonomy and who has to be condemned to be a permanent, all-context commodity is the moment we start giving up on viewing privacy as something fundamental for everyone in a democracy.”
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in