Een stad vol drones, hoe ziet dat eruit?

Het gebeurde een paar weken geleden toen ik in het park zat te barbecuen. Plotseling zag ik links naast me een drone over de picknickende gezinnetjes vliegen. Een vreemde ervaring. Ik had al eens eerder drones gezien, maar nog niet op deze manier: onvermoed in mijn sociale omgeving. Stel je nu voor dat er niet één drone in de lucht had gehangen, maar meerdere. Got the image? Nu een stap verder. Stel je voor dat de hele stad volhangt met drones, op een manier waarop nu vogels door de lucht vliegen.

Dat is de toekomst die design studio Superflux voor zich ziet in de korte film Drone Aviary. In de film, die overigens helemaal gefilmd is met een drone, zie je vijf soorten:  Madison: een reclamedrone met neonschermen, Nightwatchman: een surveillancedrone met infrarood camera, RouteHawk: een verkeerscontroledrone, Newsbreaker: een mediadrone en FlyCam Instadrone: een schattige, kleine drone voor persoonlijk gebruik. Wat zo ongemakkelijk is aan de film is niet zozeer hoe je de omgeving vol ziet hangen met de drones, maar met name dat je ziet hoe drones de mensen bezien. Namelijk als data-mijntjes op pootjes, die door middel van bijvoorbeeld gezichtsherkenningssoftware continue geanalyseerd kunnen worden…
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in