Is je virtuele ik wel te vertrouwen?

“Her strangely familiar features make me second guess myself. I face the uncanny. Does she not know me at all, or does she know me better than I know myself? [..] She is banality, the seem­ingly innocuous clicks and queries of everyday digital life. But she’s very impor­tantly, conse­quen­tially me.”
Dit is hoe tech-criticus Sara M. Watson haar virtuele zelf beschrijft. De ik die ontstaat door wat we online zoeken, delen op social media en aankopen doen. We zijn wat we googlen, facebooken en amazonnen. Op basis van onze eerdere aankopen of zoekwoorden worden suggesties gedaan voor vervolgaankopen. En dat is een probleem volgens Watson, aangezien er zo een abstractie plaatsvindt van onze behoeftes en vragen: machines kennen slechts vaste hokjes waar je in moet passen.
Zoals een andere tech-criticus Luciano Floridi in een essay in dezelfde serie schrijft: het risico is dat we daardoor voorspelbaar worden gemaakt.Neem bijvoorbeeld Netflix dat mijn kijkgedrag probeert te identificeren. Meer dan dat: het moedigt me aan om in mijn hokjes te blijven door me continue suggesties voor nieuwe films en series aan de hand te doen die in die hokjes passen. Volgen deze suggesties nog mijn wensen of begint mijn kijkgedrag de wensen van Netflix te volgen?
Virtual self
En hierdoor ontstaat de vraag: kunnen we onze virtuele zelf-en wel vertrouwen? Is virtuele Sanne op basis waarvan mijn identiteit wordt afgelezen door online systemen wel een goede stand-in voor mij?
Zoals Sara M. Watson schrijft:
“I want her to stop assuming what I want and start asking me about my inten­tions. I need to be able to trust her enough to act as my proxy, with assur­ance that she’ll keep my inter­ests in mind. I could send her out, empow­ered to act on my behalf, instead of scram­bling around to keep tabs on her.”
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in