Salone Milaan 2016 – Highlights deel 2

De Salone del Mobile is de grootste en meest bekende designweek ter wereld. Van oorsprong een meubelbeurs, nu wordt de stad overspoeld met designevents en presenteren enorm veel designers hier hun laatste ontwerpen. Enkele highlights heb ik hier voor je samengevat in vogelvlucht. Meer highlights van de Salone del Mobile 2016 met o.a. Pieke Bergmans en Scholten&Bajings vind je hier.

Maarten Baas – New, Newer, Newst

In het razende tempo van de Salone vind je een oase van rust in het werk van Maarten Baas. Hij presenteert namelijk twee ontwerpen die pas in 2216 klaar zijn. Zijn eerste concept ‘New, newer, newst!’ is een bos van 100 hectaren in de Flevopolder waarvan de bomen zó worden geplant dat ze een schreeuwerig logo ‘New!’ vormen dat met de seizoenen van kleur verandert. Baas ziet het als een tijdsdocument waarmee mensen uit de toekomst kunnen zien wat wij vandaag de dag belangrijk vonden.

De ‘Tree Trunk Chair’, is een stoel die pas over 200 jaar klaar is. Door een boom over een mal heen te laten groeien krijg je een ontwerp dat in 2 eeuwen geoogst kan worden. Voor wie deze troon ooit bestemd is? Het zal voor ons een raadsel blijven.

Marcel Wanders – Rijks, Masters of the Golden Age

De flamboyante desinger heeft voor Rijksmuseum een joekel van een boek gemaakt waarin bekende schilderijen van het Rijks tot in miniscule details gefotografeerd zijn. In de koffietafelversie van het boek – maatje kleiner, niet minder flamboyant –  staan essays van meer dan 30 beroemdheden, zoals filosoof Alain de Botton, fotograaf Anton Corbijn, en chef-kok Ferran Adria, over hoe kunstwerken uit de Eregalerij onze kijk op de wereld beïnvloeden.

Bastiaan de Nennie – The digital virtuosity

‘Phygital’ is het thema van de expositie van het bekende designtijdschrift Frame op de Salone, een onderzoek naar de invloed van technologie op onze fysieke wereld. Hoe kan dit elkaar op positieve wijze beïnvloeden. Eén van de designers die tentoongesteld staat is Bastiaan de Nennie die afgelopen jaar afstudeerde met het werk ‘The digital virtuosity’. Hiervoor scande hij alledaagse objecten in 3D en maakte vervolgens nieuwe combinaties van de onderdelen in digitale creaties waardoor een speelveld ontstaat waarin digitaal en fysiek moeiteloos samensmelten: phygital indeed.

Benjamin Muzzin – The full turn

Ook te zien op de Frame-expo was het werk van de jonge designer Benjamin Muzzin. Full Turn is – in de beschrijving van de designer – het eerste 360 graden videomapping. De machine werkt door razendsnel twee schermen rond te draaien die met de ruggen tegen elkaar geplaatst zijn. Hierdoor lijken de getoonde animaties te veranderen in zwevende bewegende lichtsculpturen. Wonderschoon.

Wieki Somers – Still Waters

In opdracht van Thomas Eyck heeft Wieki Somers een serie glazen vazen ontworpen die reflecteren op onze omgang met water en natuur in bredere zin. De vazen zijn niet alleen een ongelofelijk staaltje vakmanschap die met verschillende soorten glas werken, soms wel in 93 lagen op elkaar geperst, maar hebben ook een poëtische onderlaag. Zo zijn er twee vazen waarin de bloem zich omhoog moet worstelen door olie – de ene vaas bevat echt olie, de andere lijkt een olievlek – en naar lucht lijkt te happen.

Wieki1 Wieki2 Wieki3

The Publisher

Studenten van de HKU besloten enkele maanden geleden dat het afgelopen moest zijn met de oppervlakkige en eenzijdige berichtgeving over vluchtelingen. Dit resulteerde in een project, dat sinds enkele weken een piepjonge stichting is, waarin het creatieve werk van vluchtingen onder de aandacht wordt gebracht. Van fotografie, tot kunst, tot voedsel, film en poëzie, er is vanalles terug te vinden. Een prachtige manier om vluchtelingen weer een gezicht én stem te geven, kunst die ze hebben achterlaten in hun land te bewaren en bovendien nieuwe kansen te geven hun ambacht in hun nieuwe thuisland in te zetten.

Publisher

Adrianus Kundert van Nieuwkoop – Ripening Rugs

Als iets verslijt, gooi je het weg. Vaak al voordat het voorwerp echt z’n uiterste gebruiksdatum heeft overschreden, omdat het gewoon zo verschrikkelijk lelijk geworden is. Maar stel nu dat je design met het verstrijken van de tijd en de slijtage er juist mooier op wordt? Dat is wat Adrianus Kundert van Nieuwkoop presenteert op de ‘Touchbase’ expositie van de Design Academy. Zijn ‘Ripening Rugs’ verkleuren en vertonen andere patronen hoe meer versleten ze raken. Een simpel idee dat voor een andere relatie met een gebruiksvoorwerp zorgt.

Adrianus Kundert van Nieuwkoop

Meer lezen?

Meer highlights van de Salone del Mobile 2016 met o.a. Pieke Bergmans en Scholten&Bajings vind je hier.Kijk ook de video-interviewserie Short&Sweet voor interviews met Pieke Bergmans, Stefan Scholten, Maarten Baas en Ekaterina Semenova.