Salone 2016 Milaan – highlights

De Salone del Mobile is de grootste en meest bekende designweek ter wereld. Van oorsprong een meubelbeurs, nu wordt de stad overspoeld met designevents en presenteren enorm veel designers hier hun laatste ontwerpen. Enkele highlights:

Lensvelt – Boring Collection

Hans Lensvelt presenteert met de Boring Collection het ultieme anti-design. Vrij geparafraseerd naar het manifest ‘ Tjsa, we hebben nu eenmaal iets nodig waar we op moeten zitten in onze kantoren, maar dat betekent niet dat we er zo moeilijk over moeten doen’. En dus heeft Lensvelt samen met Space Encounters de meest saaie kantoormeubels ooit ontworpen – grijs, die compleet wegvallen tegen de grijze muren – waardoor volgens hen weer ruimte vrijkomt voor lekker spelen. Missie bereikt in hun presentatie waar bezoekers elkaar bekogelen met propjes en papiervliegtuigjes al dan niet succesvol door de ruimte scheren.


  

Lynne Brouwer – Design for Discomfort

Lynne Brouwer, studente van het KABK, presenteert ‘Design for Discomfort/Dissections’. Een naam die je wellicht het verkeerde been zet omdat het niet zozeer een ontwerp als wel een fotoserie is die je op een andere manier naar interieurdesign laat kijken. Je ziet plekken met negatieve connotaties, zoals een crematiecentrum, gevangenis of psychiatrische kliniek die Brouwer herdefinieert door haar gestileerde manier van fotograferen en er een kleurpalet uit te lichten. Knap hoe er met zo’n simpele ingrepen een compleet andere emotionele lading teweeg gebracht wordt.


  

Taller de Obsidiana

Het ambacht van het bewerken van obsidiaan, oftewel vulkanisch glas, is altijd een belangrijke pijler geweest in de Mexicaanse cultuur. Maar net als andere ambachten is dit ook aan het worstelen hoe relevant te blijven in de huidige tijd. Taller de Obsidiana heeft het antwoord gevonden: creëer prachtige producten ermee voor zaken die we nu dagelijkse gebruiken zoals je smartphone of usbstick.

Atelier Monté – Meat lamps

Elk jaar worden tonnen vlees weggegooid door supermarkten. En dat terwijl je er nog zoveel mee kunt doen bewijst Atelier Monté met bizar mooie vleeslampen. Door een proces van decellularisatie waarin stamcellen leeg worden gemaakt van alle dna-informatie – dat is trouwens ook precies wat er gebeurt als je een orgaan klaarmaakt voor transplantatie –  houd je een wit, rubberachtig materiaal over dat gevormd kan worden. Bijvoorbeeld in deze lampen. Het levert een materiaal op dat fascinerend is om te zien – er zit gewoon nog leven in – en dat weken kost om uit te drogen.

Pieke Bergmans – Phenomeneon

Wat is licht eigenlijk, is een vraag die je vaak terugziet in het werk van Pieke Bergmans. Ook haar nieuwste werk ‘Phenomeneon’ roept die vraag op. Kronkelige neonbuizen waarin het licht langzaam ‘verdwijnt’ als de buis breder wordt en feller als het weer smaller is.

Pieke1 Pieke2

Scholten & Baijings – 2016/

Arita is een regio in Japan die al 400 jaar bekend staat om z’n porseleinindustrie. Maar voor hoe lang nog? Ook dit ambacht worstelt met zichzelf relevant te houden voor deze tijd. Het Nederlandse designduo Scholten&Baijings zet deze industrie weer op de kaart met hun nieuwe merk 2016/ waarin 16 designers, zoals Wieki Somers, gewerkt hebben met de ambachtslieden om zo weer innovatie én commercie naar Arita te brengen.

Meer lezen?

Meer highlights van de Salone del Mobile 2016 met o.a. Maarten Baas, Wieki Somers en Marcel Wanders vind je hier. Kijk ook de video-interviewserie Short&Sweet voor interviews met Pieke Bergmans, Stefan Scholten, Maarten Baas en Ekaterina Semenova.