Neo-prehistorie: we zijn onze techniek

De foto’s bij deze blog zijn niet uit de tentoonstelling (die pikkedonker was met spiegelwanden), maar uit het gelijknamige boek waarvoor Yoshihiko Ueda de artefacten heeft gefotografeerd.

Een tentoonstelling over de vuistbijl, de atoombom en de laatste nanotechnologie. Gemeenschappelijke deler? Technologie die cruciaal is geweest in het vormen van onze wereld. Niet eens zozeer op letterlijke wijze, hoewel je daarvan het belang zeker niet mag onderkennen, maar bovenal omdat deze technologie die wij hebben ontworpen, ons ook weer geschapen heeft op haar beurt.

 

Volgens makers van de tentoonstelling ‘Neo-prehistory’ die momenteel te zien is in de Triennale in Milaan schept technologie namelijk onvoorziene verlangens. Hadden we het verlangen om ons mooi te maken voordat de spiegel of de mogelijkheden om je kleding te versieren ontstonden? De evolutie van onze technologie is onlosmakelijk verbonden met de evolutie van onze verlangens.


  
Voor deze ‘evolutie van menselijke verlangens’  zijn 100 technologieën gecombineerd met 100 werkwoorden. Door ze in volgorde te bekijken levert het een bijzonder interessante en poëtische opeenvolging op.


  

In de woorden van de curatoren:

In the birth of stoneage we find significance; it is the beginning of the continuing relationship between mankins and tools, the expansion of capability through the medium of objects. The evolution of mankind’s desires was accelerated by the progress from hunting and gathering to farming and settling in one place, and before long, the development of paper, the compass, and then gunpowder.

Dat technologie ook vaak onbedoelde vernietigende effecten met zich mee heeft gebracht, is algemeen bekend. Maar door dit te vervatten in vier simpele werkwoorden krijg je toch kippenvel.


  

Simultaneously, as wisdom advances, so do cruelty and deceit; humans harm humans, and perpetrate mistakes that pollute the environment that is supposed to secure our peace. The industrial revolution and the invention of the computer brought not only convenience and pleasure, but also inequality and social imbalance, awakening anxiety in people’s hearts.

Met de huidige technologie, zoals artificiële intelligentie, virtual reality en nanotechnologie, die ook weer enorme impact zal gaan hebben op onze levens is het zaak om ons bewust te zijn van welke waarden en verlangens deze technologie met zich meebrengt. Wat is de titel van het hoofdstuk dat we nu aan het schrijven zijn?


  

Today, mankind is at a turning point, poised before the era of artificial intelligence, once again standing still in the twilight, and must reconsider what kind of excistence it has. Consequently, now, it is most important that, taking an overall view of human history, we carefully recognize and identify our footsteps.