Lekker aan de luier

Ja, er komen meer robots. En ja, ook onze apparaten, huis, auto’s, stad – you name it – gaan slimmer worden. That’s a good thing, volgens econoom Jeremy Rifkin. In zijn boek ‘The Zero Marginal Cost Society’ (al uit 2014, maar ik kwam het nu pas op het spoor) stelt Rifkin dat big data in combinatie met slimme apparaten straks genoeg informatie creëren om de economie vrijwel zelfstandig te laten functioneren. Weg met het kapitalisme (ik berichtte trouwens al eerder over een andere economiejournalist die ook gelooft dat het ‘Byebye kapitalisme’ is). Over uiterlijk 40 jaar krijgen we een economie waarin de marginale kosten van energie, communicatie en transport praktisch nul zijn en er bijna geen arbeid meer nodig is. Luister hier naar een 10-minuten samenvatting van zijn ideeën (en let vooral niet op de verschrikkelijke cliché beelden).
lazy robot
Er zijn meer mensen die geloven dat we in een economie van overvloed terecht gaan komen, zoals de jongens van Studio Monnik die op hun site allemaal interessante stukken schrijven over de post-growth society, waarin de nadruk verschuift van ‘hebben’ naar ‘zijn’. Kortom: door die robots en data gaan we eindelijk aan een stukje zelfontwikkeling toekomen. Of we gaan ons natuurlijk geweldig vervelen.
Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.