Het kodakmoment voor fossiele energie

Herinner je je Kodak nog, voormalig marktleider op het gebied van fotografieproducten? Sinds de ondergang in 2012 omdat het bedrijf het roer niet snel genoeg wist bij te draaien in een veranderende markt is de betekenis van de term ‘Kodak-moment’ veranderd van ‘Dit moeten we vastleggen!’ (wat je nu heel tekenend een Instagram-moment zou noemen..) naar ’Jij bent de sukkel die de realiteit niet kan of durft te onderkennen.

kodak

Anyway, er dreigt nu een kodakmoment aan te komen voor fossiele energie: aardgas, aardolie en kolen. Duurzame energie is steeds goedkoper aan het worden, terwijl de prijs van fossiele brandstoffen alleen maar omhoog gaat. En zo kun je dus de absurde situatie krijgen dat zonne-energie in het Midden-Oosten al zo goedkoop geworden is, dat het ingezet wordt bij de winning van aardolie (!!).

Vanwaar deze grote omwenteling? Nou, het is eigenlijk heel simpel en logisch, stelt Michael T. Eckhart die bij één van de grootste banken in de VS werkt, in deze interessante Tegenlicht aflevering. Fossiele brandstoffen zijn hulpbronnen en dus eindig, waar zonne-, wind- en elektrische energie technologie zijn en in theorie oneindig geproduceerd kunnen worden. En zo hebben we nu een omslagpunt bereikt, waar:

pensioenfondsen en banken zich aan het terugtrekken zijn uit investeringen in fossiele brandstoffen,

energie uit elektrische auto’s straks de stad gratis van licht kan voorzien,

* en je straks moet bijleggen op je kolen en gas.

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in