Hacking Habitat

Hacken als survival

‘We leven steeds meer in systemen van technologie’,  stelde Ine Gevers, de curator van de expositie Hacking Habitat, toen ik haar vorige week ontmoette. ‘Het probleem daarmee is dat deze systemen vaak onzichtbaar voor ons zijn. Of dat we ze niet kúnnen lezen. Begrijp jij hoe je telefoon of computer werkt? Tegelijk ben je ongeveer vergroeid met die twee apparaten.’

Dat is het thema van Hacking Habitat: hacken als survivaltechniek, iets dat onontbeerlijk zou moeten zijn in je 21ste eeuwse toolkit. Was ‘to be or not to be’ nog iets uit de 16de eeuw waarmee Shakespeare z’n fame kon maken, nu is het ‘to program or to be programmed’. In de beklemmende omgeving van de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht – een passendere omgeving hadden ze werkelijk niet kunnen vinden voor deze thematiek – toont Hacking Habitat 85 kunstenaars. Uw razende reporter tipt hieronder de vier tofste.

Schilderen met wifi onthult andere stedelijke structuren

Als je het functioneren van een stad probeert te begrijpen, waarom kijk je dan alleen naar fysieke infrastructuur en architectuur? Kun je juist niet beter kijken naar dat wat onzichtbaar is, maar een stad wel continu doorkruist en ja, ook structureert, namelijk haar wifinetwerken? Timo Arnall, Jørn Knutsen en Einar Sneve Martinussen maakten in 2011 ‘Light painting’. Praktisch niet meer dan een soort lange staaf die wifisignalen visualiseert als een reep licht.

Immaterials-Wifi

Maar in de foto’s en dit filmpje waarin de wifisignalen in lange lichtbanen zichtbaar worden door een lange sluitertijd, zie je direct een andere stad ontstaan. Eén waarin opeens heel duidelijk wordt waar bijvoorbeeld flatgebouwen of bedrijven zich bevinden zonder dat je de daadwerkelijke gebouwen ziet, omdat je daar krachtige wifisignalen ziet opduiken. Of hoe je wifi vanuit een universiteitsnetwerk ziet doorsijpelen in een parkje. P.s. In ’t verleden schreef ik al eens over de app ’Wifi Angels’ die wifi netwerken op eenzelfde wijze hoorbaar maakt in een lieflijk engelengezang.

Dit is dus de cloud waarin jij elke dag je documenten opslaat

We hebben het toch altijd over ‘the cloud’? Nou voilá, hier is tie dan! Ziet het eruit zoals je verwacht had?

Internet Machine

The cloud –  of breder gesteld: het internet – is in de film ‘Internet Machine’ van – daar is ie weer – Timo Arnall –  een labyrint bestaande uit vele kamers vol met servers en routers die een oorverdovend geluid maken. Enorme koelers die mogelijk nog meer lawaai produceren. Buizen in verschillende kleuren die zich rond de betonnen muren kronkelen. Het is er warm, het is er koud, en je moet door vele lagen van beveiliging heen om überhaupt toegang te krijgen. Kortom: het is een enorm fysieke plek waar je van alles aan den lijve ervaart en die daardoor bijna niet te rijmen is met die onzichtbare wolk waarin we elke dag zonder na te denken onze documenten opslaan. Bekijk hier ook de foto’s die Arnall maakte van dit Telefonica datacentrum in Alcalá, Spanje.

Londen in computerchips

Smart city is nog zo’n mistige term, die steeds vaker gebruikt wordt, maar waarvan steeds minder duidelijk is wat daarmee echt bedoeld wordt. Het wordt al iets duidelijker als je naar The Nemesis Machine’ van de Britse kunstenaar Stanza kijkt. Een miniatuur stad gemaakt van moederborden en computerchips die in real time allerlei data van Londen toont.

Zo kun je veranderingen in temperatuur, licht, luchtdruk en geluid zien, gemeten met omgevingssensoren, bewakingscamera’s, verkeersinformatie- en milieumonitoringsystemen. Het levert een installatie op die in eerste instantie intrigeert door al z’n knipperende lichtjes, maar steeds beklemmender wordt zodra je begint te beseffen hoe klein een smart city kan aanvoelen. Als een god gluur ik mee over een klein gedeelte van datastad Londen, maar wie is de god van mijn datastad?

De eerste robot ooit die gearresteerd is door de politie

‘Random Darknet Shopper’ is de eerste robot ooit die gearresteerd is door de politie. En hieronder zie je de reden ervoor. Een reeks aan illegale goederen die de bot (= een computerprogramma) wekelijks met honderd dollar aan bitcoins shopte op het Darknet (weet je niet meer wat dat was, lees dan dit stukje even terug).

 

Random Darknet Shopper

De bot deed allerlei random aankopen, zoals een nep-Louis Vuitton handtas, een honkbalpet met verborgen camera, een Lord of the Rings ebook collectie en 200 Chesterfield sigaretten. Pas toen ie een partijtje Ecstasy kocht, werd ie gesnapt door de politie. En dus gearresteerd. Een vreemd verhaal, zeker omdat noch de kunstenaar !Mediengruppe Bitnik noch de Zwitserse galerie waar elke week de gekochte spullen werden afgeleverd, geen enkele aanklacht aan hun broek kregen. Maar ja: wie kun je ook verantwoordelijk stellen voor random gedrag van een robot?

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in