De volgende tech-hotspot? Je ziekenhuis

Het ziekenhuis. Dat wordt het knooppunt waar nieuwe toepassingen van technologie pas echt gaan zorgen voor debatten op het scherpst van de snede. ‘Waar heb je het over?’ hoor ik je denken. Nou, bijvoorbeeld over dit:

* Stel je moet geopereerd worden aan een aandoening in je hersenen. Altijd fijn als de chirurg zich dan optimaal voorbereidt, toch? Bijvoorbeeld door een 3Dscan te maken van je brein en er dan door middel van virtual reality in rond te lopen. Echt ongelofelijk om te zien. Voor de duidelijkheid: het onderstaande is een plaatje, hier is de video.

VR

 

* Over een paar maanden is in de Verenigde Staten het eerste medicijn te koop dat uit een 3D-printer komt. Een potentieel grote stap in wat men ‘personalised health’ noemt. Want door een medicijn te 3Dprinten kun je heel precies gedoseerde en complexe medicatie maken, precies afgestemd op de patiënt. Sterker nog: je kunt het hele pillendoosje van oma tot één superpil maken, zodat ze maar één keer i.p.v. 6 keer per dag aan haar pillen hoeft te denken. En voor kinderen print je medicatie natuurlijk in de vorm van een olifant of Hello Kitty.

* Wie ook geïnteresseerd raken in het ziekenhuis zijn hackers. Vorige maand gebeurde het voor het eerst dat een ziekenhuis gehackt werd: het kostte 10 dagen en 40 Bitcoins (17.000 dollar) voordat het ziekenhuispersoneel weer in hun computersysteem kon.

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in