James Bridle schrijft over het einde van big data

Eén van mijn favoriete kunstenaars, James Bridle, waarover ik al eerder berichtte in deze nieuwsbrief, schreef ‘The end of big data. Hij verhaalt over een toekomst waarin een grote privacy crash is geweest waarbij iedereens data op straat zijn komen te liggen.

“But the currency crash just prefigured the privacy crash, a lurking, existential horror that tore into everyday relationships. It was like having the Stasi back, but the Stasi was everyone. The papers couldn’t keep up with the scandals: political, financial, domestic, deranged. [..] We’d been losing gays, trans kids, freethinkers and unaccredited journalists for years, but when senators turned out to be just as vulnerable, the legislature finally took action.”

Dus nu is er een tijdperk van ‘undata’ aangebroken waarin geen enkele persoonlijke data meer gebruikt mogen worden. De dood natuurlijk voor allerlei branches zoals de marketing- en advertentiesector, waardoor er al snel een uitgebreid datasmokkelcircuit ontstaat, maar Silicon Valley maakt er uiteraard wel weer fijn winst op.

Personal Data

 

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in