Inbreken in je telefoon gaat verder dan het opgeven van je privacy

Heb je het fittie tussen Apple en de FBI meegekregen? Korte samenvatting: De FBI heeft Apple gevraagd om een speciale versie van hun besturingssysteem te maken, waarmee de Iphone van een terreurverdachte gehackt kan worden. Apple weigerde, omdat het bedrijf niet alle Iphonegebruikers wil blootstellen aan mogelijke beveiligingsrisico’s. Veiligheid vs privacy.

AppleFBI

Maar, zo stelt Michael Patrick Lynch, we moeten eigenlijk verder kijken dan deze discussie. Wat dit dilemma ook onthult is juist hoe diepgaand intiem onze relatie met onze telefoon is geworden. Als je telefoon als deel van jou functioneert, als je externe breintje, dan moet je inbreken op je telefoon, niet vergelijken met inbreken in je huis, maar met inbreken in je brein. En dat gaat een stuk verder dan het overdenken van mogelijke consequenties voor privacy of veiligheid: “And what harms identity, what harms us as individuals, as minds, is not just a bad consequence – it is bad in principle.”

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in