Iedereen zit te internetten in het park in Cuba

Onderstaande foto is afkomstig uit een serie die documentairefotograaf Valerio Berdini maakte om vast te leggen wat de komst van 35 Wi-Fi hotspots in de parken van de grootste steden in Cuba doet. In Fe del Valle, het centrale park van Havana, is elke bank, afvalbak en plantenbak bezet met mensen die zich in het bleke beeldschermlicht verzamelen rondom laptops, smartphones en tablets. Journalist Olivier Wainwright beschrijft hoe hele generaties van één familie samen skypt met familie uit het buitenland, jongeren geobsedeerd zijn door Facebook en vooral: hoe de Cubanen langzaam het internet leren kennen.

CUba

Want nog steeds is in Cuba internet in privéhuizen veelal illegaal. Internetcafés zijn schreeuwend duur en je moet er betalen met toeristenpeso’s die moeilijk verkrijgbaar zijn voor lokale inwoners. Internet op het werk is vaak beperkt en staat onder strenge controle. Dus nu krijgt het publieke leven in Cuba, waar mensen elkaar veel ontmoeten op straat, een extra sociale dimensie. Maar maakt dat het publieke leven socialer of veroorzaakt het een omgekeerde beweging – is het delen of afsluiten wat we zien in de fotoserie van Berdini?

Ik kan me nog mijn eerste ervaring met openbare wifi in een park herinneren tijdens een tripje in Parijs vorig jaar met vrienden. Een prachtig zonnige dag, en dan met z’n viertjes naast elkaar op een bankje met onze telefoons. We lachten een beetje beschaamd terwijl we elkaar in facebookberichten tagden. Een moment dat we weliswaar deelden, maar waarin het toch aanvoelde alsof je de sociale regels aan het overtreden was. Juist op vakantie, op een plek waar je normaal gesproken verstoken zou zijn van je connectie met anderen om je te kunnen richten op het Andere dat voor je neus ligt, kon je voelen wat de impact van openbare wifi zou kunnen zijn op publieke ruimte.

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in