Hallo digitale revolutie, bye bye kapitalisme

Informatietechnologie, stelt de Britse economiejournalist Paul Mason in z’n nieuwe boek dat deze week besproken wordt in De Groene Amsterdammer, doet datgene ’waar volksopstand, rode dictatuur en een lange mars door de instituties nooit in slaagden: het kapitalisme (‘een systeem gebaseerd op markten, eigendom en handel’) op de knieën dwingen. Eigenlijk de enige reden waarom het kapitalisme nog kan doorpruttelen, is dat centrale banken geld in de economie blijven pompen.’

Kapitalisme

 

Mason ziet drie grote ontwikkelingen die in de afgelopen 25 jaar stiekem bezig zijn geweest om het kapitalisme van binnen leeg te vreten. Op de eerste plaats zijn er dankzij robotisering en informatietechnologie steeds minder werknemers nodig waardoor arbeid verdwijnt (als verhandelbaar goed voor de werknemer om te verkopen, voor de werkgever om te kopen). Daarbij gooit de IT-revolutie het prijsmechanisme in de war: markten zijn gebaseerd op schaarste, terwijl informatie in overvloed beschikbaar is. En dan heb je nog het netwerkdenken dat de hiërarchie van de markt aan het verdrijven is doordat mensen elkaar onderling betalen in bitcoins, of een energiecorporatie beginnen of door kennis online gratis aan anderen ter beschikking te stellen.

Waar we naartoe gaan, schetst Mason niet concreet. Maar het zal volgens hem in elk geval een compleet andere toekomst zijn dan die je zou verwachten gebaseerd op het verleden.

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.