Deze kleurrijke blokkendoos is je facebook-pagina

Ik herinner me nog het moment dat mijn oom op 65-jarige leeftijd internet nam. Het was voor mij een prachtige kans iemand in het diepe te zien springen en in korte tijd de ontwikkeling door te zien maken die de meeste mensen gradueel en ongemerkt, meegroeiend met de technologische ontwikkelingen, hebben meegemaakt. Niet alleen botsten zijn etiquette-regels bij het schrijven van een email met de mijne (waarover ik overigens deze blog schreef), maar ook had hij grote moeite met het ‘lezen’ van websites.

Roozendaal

Bedenk maar eens hoe groot jouw virtuele geletterdheid is: ook al kom je op een website die je nog nooit eerder hebt gezien, dan nog kun je moeiteloos bepaalde functies, zoals ‘contact’ vinden en weet je hoe je moet doorklikken om bij de inhoud te komen die je zoekt. Je ziet nog niet eens hoe groot de hoeveelheid informatie eigenlijk is die op websites staat, omdat je meteen al het systeem doorziet. De kunstenaar Rafaël Rozendaal maakt dit systeem inzichtelijk door Abstract Browsing, een extensie die je aan je webbrowser kunt toevoegen en de websites die je bezoekt in een kleurrijke blokkendoos verandert: het skelet van het web. Bijzonder geschikt als eerste les in virtuele geletterdheid op kleuterniveau.

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in