4D geprinte bloemen

Rarara, wat is dit vage ding hieronder? Nope, dit raad je nooit, omdat het iets unieks is dat pas geleden gemaakt is door knappe koppen op Harvard. Het is….een 4D geprinte bloem.

4D bloemen

Ok, ik realiseer me dat dit enige uitleg behoeft. Heel simpel gezegd is 4D printen eigenlijk hetzelfde als 3D printen, behalve dat het de mogelijkheid heeft om van vorm te veranderen. In plaats van statisch materiaal, is het nu mogelijk om dingen te printen waarin al ingeprogrammeerd staat dat ze van vorm, kenmerken of functionaliteit kunnen veranderen als ze in contact komen met externe stimuli. Heel simpel gezegd: stel je een bal voor die in contact met water ineens tot een kubus kan veranderen. Of, zoals het Amerikaanse leger al is aan het testen: camouflage die van uiterlijk kan veranderen om een soldaat optimaal te kunnen beschermen in verschillende omgevingen. Of een zachte, flexibele structuur die in contact met lucht ineens stevig en hard kan worden. Bekijk eens de TEDtalk van één van de pioniers op dit gebied: Skyler Tibbits.

Nou, wat het team van Harvard heeft gemaakt is een structuur die zich op kan krullen en kan bewegen op een manier waarop een levende bloem beweegt. Door specifieke structuren te maken, kun je namelijk controleren hoe de vorm verandert als er water wordt toegevoegd. De inkt waarmee wordt geprint bestaat uit cellulose vezels van hout, die eenzelfde structuur hebben als de structuur waardoor planten van vorm kunnen veranderen. Zodra het geprint is, stolt de gel en zodra het in contact komt met water neemt het de vorm aan die ‘ingecodeerd’ staat afhankelijk van hoe de samenstelling van de vezelstructuur is. En dan krijg je dus een bloemachtig ding dat op een octopus-achtige manier kan kronkelen en draaien. Handig, ook voor het printen van organen in de toekomst.

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in