We staan op knappen

Ojee jongens, we zitten er weer in hoor: een bubbel die op knappen staat. En deze keer is het een tech-bubble. De laatste tijd waarschuwen meerdere critici voor de razendsnelle waardevermeerdering van bedrijven als Facebook, Google, Apple en Amazon. Supersuccesvolle bedrijven dus, maar het zijn tegelijk bedrijven die nog steeds zwaar afhankelijk zijn van investeerders. Eén van de belangrijkste problemen is echter dat “their business models based on essentially replacing young tech workers’ mothers. That can’t last.”

Techbubble

En daarom, zo schrijft Nick Bilton in Vanity Fair, zijn er veel mensen die deze bedrijven maar al te graag onderuit zien gaan:

“Now countless people from all over want this to be a bubble and they want it to burst. There are the taxi drivers who have lost their jobs to Uber; hotel owners who have seen their rooms sit vacant as people sleep in Airbnbs; newspapers that are at the mercy of Facebook’s algorithms; booksellers and retailers who have been in an unrelenting war with Amazon; the elderly, who can’t keep up; the music industry; television producers […]”

Maareh, gaan we nu echt onderuit? Mwah, denkt Bilton, deze bedrijven zijn zo onderdeel geworden van ons sociale leven dat we hoogstens “simply slow down like a large tractor with a small hole in its tire.”

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in