Hoe facedancing uit 1983 uitmondde in planking

Terwijl ik in de expositie Planet Hype, in het MOTI rondhuppelde langs de enorme muren waarop tientallen internethypes afgebeeld staan, werd ik getroffen door de vluchtigheid (en complete zinloosheid), maar ook het pure plezier dat van internethypes afspat. Homo Ludens, de spelende mens, zoals Johan Huizinga al 1938 constateerde. Wat je echter niet vaak beseft is dat in het ontstaan van hypes een veel meer serieuze kern kan zitten, die al jarenlang bestaat voordat het door de massa wordt opgepakt. Een mooi voorbeeld hiervan is planking, dat al sinds 1983 (!) bestaat, oorspronkelijk facedancing genoemd werd en als performancekunst gezien werd. Je kunt de korte film die Bahram Sadeghi hierover maakte online bekijken. Hij sprak trouwens ook met de voorvaders van de Ice Bucket Challenge.

Planking

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in