Creep-alert! Een 7,8 burger

Ja, ik heb het hier over vlees. Nee, ik heb het hier niet over waar je de beste hamburger kunt eten. Ik heb het hier over Sesame Credit, een spel dat burgers een score geeft op burgerschap.

Sesam Credit

Het is de nieuwste ontwikkeling uit China waarin gehoorzaamheid aan de staat tot game wordt gemaakt. Sesame Credit meet hoe gewillig Chinese burgers het beleid volgen door data van sociale netwerken en online aankopen te vertalen in een score. Zo kan je score omhoog gaan als je positieve tweets rondstuurt over de Partij, maar omlaag als je mangastrips uit Japan koopt (en dus niet lokale producten steunt). Klinkt al ongelofelijk creepy niet waar? Maar het wordt nog erger..Je score kan ook omlaag gaan als je vrienden hebt die verslaafd zijn aan Japanse manga en potentiële gevolgen in de toekomst zouden kunnen zijn dat minder goede burgers minder makkelijk een lening kunnen krijgen, lagere internetsnelheid of de benodigde papieren om een bedrijf te starten of te reizen. Sesame Credit is nu nog vrijwillig, maar tegen 2020 wordt het realiteit: creepy!

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.