Booooooored met al die robots

Jawel, het is officieel: de Wereldbank stelde woensdag vast dat robots zorgen voor meer ongelijkheid. Waarom? Omdat robots zorgen voor een uitholling van de middenklasse, waarvan de banen worden geautomatiseerd. “Het gevolg is dat veel werknemers genoegen moeten nemen met slechter betaalde arbeid die niet kan worden geautomatiseerd, terwijl een kleinere groep werknemers juist profiteert van alle innovatie.” Kortom: er ontstaat een tech-elite.

Bored cat

Daarom moeten we over heel andere verdeelmodellen gaan nadenken. Zo bedacht Martin Ford – auteur van Rise of the Robots – dat een basisinkomen onontbeerlijk is bij de verrobotisering van onze samenleving. En journalist Menno Tamminga schrijft dat we de winst die bedrijven overhouden aan robots eerlijk moeten verdelen tussen werkgevers en werknemers om zo gedeelde belangen op de lange termijn te scheppen.

Maar daarmee hebben we de grootste oneerlijkheid nog niet opgelost. Die gaat namelijk niet over geld, maar wie het recht om te werken behoudt. In een stuk in de Groene Amsterdammer, werpt Casper Thomas z’n blik nóg verder vooruit en stelt hij dat we op weg zijn naar een samenleving waarin robots het werk doen, en een selecte elite alleen nog het recht heeft om te werken. En met werken bedoel ik: iets doen dat hen status en waardering geeft, terwijl de rest van ons plebs maar moet zien hoe ze de dag doorkomen. Verveling en het gevoel waardeloos te zijn: dat zijn dus de echte problemen die robots ons gaan bezorgen.

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in