Gebruik robots om na te denken over de stad die je écht wilt

We zijn ’t helemaal verkeerd aan het doen volgens Dan Hill. We moeten ons niet concentreren op robots, wat ze wel/niet kunnen, of ze slimmer dan ons worden en onze banen inpikken. Robots vormen gewoon slimme infrastructuur waarop we ons leven bouwen, niet ‘persoontjes’ waartoe we ons moeten verhouden.

Wall-E

Dus, zo stelt hij, is het veel productiever om de ontwikkeling van robots, zoals de zelfrijdende auto, te gebruiken om vragen te stellen over in welke soort stad we willen leven. Als we robots zien als vervanging van degenen die ‘dirty, dangerous and dull’ banen hebben, wat zegt dat dan over onze waardering van deze mensen die onze steden wel aan de gang houden? Willen we zelfrijdende auto’s, of liever zelfrijdende bussen? En hoe zit dat dan met ruimte voor voetgangers en spelende kinderen op straat?

Gebruik de vragen die nieuwe technologie oproept kortom niet om na te denken over deze technologie, maar over de kwaliteit van steden die we willen. En dan vogelen we daarna wel uit hoe we er komen, mét of zonder slimme tech.

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.