Dit is de kleuterschool van Brett

Wat houten lepels, modelvliegtuigjes en een heleboel lego. Dit is een speeltuin waar een kleuter zich urenlang bezig kan houden. Zo ook Brett, de kleuter voor wie deze speeltjes bedoeld zijn. Kleine kanttekening: Brett is een robot.

Brett

Op Berkely University hebben onderzoekers een laboratorium gebouwd waar ze robots behandelen als kleine kinderen. In tegenstelling tot de meeste industriële robots (die bijvoorbeeld auto’s in elkaar zetten, volgens een vaste instructie, geprogrammeerd door een mens) experimenteren ze hier met het zelf-lerend vermogen van robots. En dat komt, net als bij kleine mensenukkies, dus neer op trail and error. Maar dan kan Brett aan het einde van de dag dus wél een dop op een fles draaien, zelfs als die fles beweegt. Vind je het artikel te lang? Bekijk dan vooral de korte video die halverwege het stuk staat, fascinerend om te zien.

Trouwens, op Cornell University is er nu een experiment gaande om robots te laten leren van youtube-instructievideo’s. Een algoritme neemt een enorme hoeveelheid instructievideo’s over – noem even iets randoms – het bakken van de perfecte omelet -, analyseert de overeenkomsten en kan zo de stappen en trucs vaststellen om deze essentiële levensvaardigheid tot in de puntjes te beheersen.

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologiche ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in