De echte toekomst van duurzaamheid is de auto

Ok, vorige week is er dus een nieuw akkoord bereikt op de Klimaattop in Parijs. Maar de échte toekomst van duurzaamheid zit ’m volgens mij niet daarin, maar in een andere ontwikkeling: het feit dat duurzaamheid langzamerhand big business aan het worden is. Niet alleen zijn er steeds meer bedrijven die zich richten op het verdienen aan bijv. het opruimen van CO2, maar ook grote investeringsmaatschappijen zien fossiele brandstoffen meer en meer als uiterst slecht investeringsobject.

Ecocoin

 

Dus hierbij tip ik drie artikelen die natuur op interessante wijze koppelen aan economische waarde:

– Wist je dat vorig jaar de bijen, de koraalriffen en het Amazoneregenwoud ons 1250 miljard euro opgeleverd hebben? Maar hoeveel daarvan vloeit weer terug naar de natuur die ons die winst geeft? Steeds meer wetenschappers bepleiten daarom voor het beprijzen van natuur, de waarde van een bos of zee uitdrukken in economische waarde. Dit artikel van Lucas Destrijcker geeft een goed overzicht.

– De alternatieve natuurbeweging Next Nature geeft de eerste voorzet tot het uitdrukken van natuur in monetaire waarde met de ecocoin, een munt waarmee mensen die goed doen voor het milieu beloond kunnen worden. Iets dat eigenlijk ontzettend logisch is: nu heeft een boer uit het Amazonewoud namelijk de keuze om óf bomen plat te branden en soja te verbouwen om zijn familie te onderhouden, óf de bomen te laten staan en niets te verdienen. Dus geef hem die derde optie: het regenwoud verzorgen en dáár geld mee verdienen.

– Stel je voor: je wordt betaald om met je elektrische auto naar de supermarkt te rijden en daar boodschappen te doen. Waarom? Omdat de accu van je geparkeerde auto uitermate geschikt is om de groene stroom van de zonnepanelen op daken en windturbines aan de rand van de stad op te slaan. In de duurzame stad van de toekomst die journalist Tijs van den Boomen schetst worden de grootste milieuvervuilers zo dus niet alleen groen, maar zelfs onontbeerlijk voor een duurzame toekomst.

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.