China als ons digitale voorland: de ultieme nachtmerrie?

Als jij af en toe bang bent voor een licht telefoonverslavinkje, dan ga je enorm gerustgesteld (alhoewel..) zijn als je het bekijkt naar Chinese maatstaven. Want in China, daar doen ze álles met hun smartphone zoals blijkt uit dit stuk uit De Correspondent. Of, meer specifiek, met één app. Met WeChat chat je niet alleen met je vrienden, maar bestel je ook je pizza, betaal je je gasrekening en kun je onderweg alvast je favoriete koffie bij de Starbucks laten klaarzetten. Kortom: een app die zich in slechts vier jaar tijd stevig in niet alleen de sociale dimensies, maar ook de economische structuur van de Chinese maatschappij heeft weten te verankeren. En als je dat gegeven op zichzelf al niet eng genoeg vindt, bedenk dan dat deze app niet alleen als één van de weinige social media goedgekeurd is door de overheid (Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Dropbox, The New York Times..allemaal verboden), maar dat de overheid ook werkt aan een systeem van ‘sociale kredietverstrekking’ op basis van de gebruikersdata van WeChat dat in 2020 live moet gaan….Oi…

China

Dit bericht komt uit m’n wekelijkse nieuwsbrief ‘Curated Culture’ waar ik elke week de laatste berichten rondom ‘future affairs’ naar je opstuur: wat zijn dé technologische ontwikkelingen die jouw toekomst gaan bepalen? Elke zaterdagochtend de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in