Black Mirror – White Christmas

Ik ben een grote fan van de BBC-serie Black Mirror, een science fiction tvserie die de toekomst van technologie onderzoekt. Zie hier mijn eerdere blog. Na twee fantastische seizoenen verscheen 16 december een speciale kerstspecial ‘White Christmas’ waarin de kijker ook weer prachtige ongemakkelijke visies op technologie worden voorgeschoteld.

black-mirror

Zo werkt Matt (gespeeld door niemand minder dan mr Don Draper) bij een bedrijf dat een code uit je onderbewuste haalt – een soort kloon van jezelf – die als slaaf alle behoeftes van het ‘echte ik’ regelt. Wie weet immers beter hoe jij precies je toast in de ochtend wilt dan jijzelf? Ook interessant is de technologie waarmee mensen geblockt kunnen worden die in feite op dezelfde manier werkt als wanneer je nu iemand online blokkeert. Mensen veranderen in grijze blobjes die niet meer met jou kunnen interacteren en jou ook niet meer kunnen zien. Matt ondergaat dan ook de ultieme straf als hij als geregistreerde misdadiger weliswaar vrij mag rondlopen, maar door iedereen geblockt is waardoor hij een leven van eenzaamheid tegemoet gaat.

Het prachtige van Black Mirror is dat het weliswaar science fiction is, maar dan wel science fiction die slechts een paar stappen verder is dan waar de technologische ontwikkelingen zich nu bevinden. En hierdoor gaat het dan ook niet zozeer om de kracht van technologie, maar om de ethische implicaties voor mensen.