De verzamelaar, het museum en de nanny

Momenteel zijn er drie fantastische foto-tentoonstellingen te zien in Amsterdam, te weten ‘Masterpieces from the Howard Greenberg Collection’ in het Joods Historisch Museum, ‘Modern Times’ in het Rijksmuseum en ‘Vivian Maier’ in het FOAM. Het zijn tentoonstellingen die de fotografie vieren, elk op hun unieke manier.

De verzamelaar – Howard Greenberg

‘Masterpieces’ is niets teveel gezegd als je naar de collectie kijkt van de infameuze Amerikaanse fotohandelaar én verzamelaar Howard Greenberg. Zijn collectie herbergt vele grootheden uit de fotografie, zoals Edward Steichler, Henri Cartier Bresson, Arnold Newman, Robert Capa en Richard Avedon en er wordt beweerd dat Greenberg eigenhandig New Yorkse fotografie op de kaart heeft gezet. Maar de echte reden om naar de tentoonstelling in het Joods Historisch Museum te gaan, die nog tot 11 januari te bezichtigen is, zijn niet de iconische foto’s, maar Greenbergs commentaar bij de foto’s. Uit de begeleidende teksten spreekt namelijk zoveel connaisseurschap, vermengd met leuke anekdotes over de spannende jacht op juist die ene foto en overduidelijke liefde voor fotografie dat je direct een band voelt met de bijzondere foto’s én met Greenberg.

Harold Edgerton - Gusse Moran as a multiflash tennis study

Harold Edgerton – Gusse Moran as a multiflash tennis study

Het museum – Rijksmuseum ‘Modern Times’

In het Rijksmuseum opende onlangs de nieuwe Philipsvleugel, een vleugel speciaal voor fotografie. Iets dat sowieso al met veel aandacht gemaakt is – bekijk alleen al het trappenhuis wat door de Shy Lights van Studio Drift en de nissen met bijzondere voorwerpen tot een belevenis gemaakt wordt – maar ook de openingstentoonstelling ‘Modern Times’ is een schot in de roos. Modern Times bestaat uit 400 foto’s die het Rijksmuseum de afgelopen tien jaar heeft verzameld. In plaats een saaie overzichtstentoonstelling te creëren om de topstukken te tonen, hebben de curatoren ervoor gekozen een thematische expositie te maken waarin de thema’s elk verschillende aspecten van de fotografie vieren. Zo toont de zaal met straatfotografie de kracht van het ‘snap&run’ van het medium, terwijl het thema ‘Man-Made’ juist het vermogen toont om in abstrahering van ‘lelijke’ industriële bouwprojecten iets wonderlijks te maken.

modern times

John Gutmann, Class olympic high diving champion

De Nanny – Vivian Maier

Het was dé ontdekking van 2007, het fotoarchief van New Yorkse nanny Vivian Maier. John Maloof kocht op een veilig een doos met oude foto’s die op ongelofelijke aandachtige en humoristisch wijze het New Yorkse straatleven documenteerden. De fotografe was de onbekende Vivian Maier die haar hele leven lang als nanny gewerkt heeft. Door enorme inspanning van Maloof is haar complete archief nu ontsloten en al in verschillende exposities aan het publiek getoond. Het bleek een regelrechte hit. Een kleine expositie van haar werk is nu te zien in het FOAM. Nog een aanrader: de documentaire Op zoek naar Vivian Maier’ waar John Maloof zijn ongelofelijke ontdekking documenteert en het leven van de excentrieke nanny beetje bij beetje ontrafeld wordt. Een ontroerend portret, boordevol Maiers prachtige foto’s.

vivian-maier-7-10