Druipende fotografieportretten: Uncured van Ben DeHaan

Gespot op de Mediamatic tentoonstelling ‘Faceless’: de fotoserie ‘Uncured’ van Ben DeHaan die de grenzen van digitale portretfotografie een heel stuk oprekt.

De serie draait om de reactie die digitale inkt ondergaat wanneer het niet behandeld is met UV licht waardoor vochtigheid, licht en tijd er vrij spel hebben. De portretten lijken hierdoor eerder op smeltende kaarsen. Gezichten die al snel van hun menselijkheid ontdaan lijken te worden, tot het groteske vervormen en uiteindelijk samenvloeien met de achtergrond.

DeHaan beschrijft het idee achter ‘Uncured’ als volgt:

By subverting a digital production method, I am exploring how the photographic subject matter is transformed as control is released and the photograph itself responds to forces in the physical world. By allowing the inks to remain in their fluid, uncured state, these variables begin to shift the subject matter’s role in the image and to create a visual experience beyond exact replication of a file.