Kunst als therapie in Rijksmuseum

Het fameuze l’art pour l’art, is een uitspraak die er niet in gaat bij Alain de Botton. De zelfhulpfilosoof, bekend van boeken als ‘Status Anxiety’, ‘The Architecture of Happiness’ en ‘Religion for Atheists’, gebruikt filosofie als gereedschap om mensen bij te staan bij persoonlijke en maatschappelijke problemen en kortom: een beter leven te bieden. Zijn nieuwste boek, ‘Art as Therapy’ dat op 14 oktober is uitgekomen verlangt dit ook van kunst.

Woman at her Toilet

‘Woman at her toilet’ van Jan Steen zou volgens Alain de Botton je relatie meer spannend kunnen helpen te maken.

Zo schrijft hij in een introducerend stuk in The Guardian van 10 oktober:

The idea that one might use art for a purpose, for “instrumental” reasons, tends to set off alarm bells. Art is not an instrument, comes the almost automatic reply. It shouldn’t be thought of as some kind of tool. It’s not a pill. It shouldn’t be asked to perform some specific function, especially something as egocentric as to cheer you up or to make you a more empathetic person. Art galleries aren’t chemists. I couldn’t disagree more. [..] There is nothing wrong with thinking of artworks as tools and asking them to do things for us.

Een middagje museum moet ons dus voeren langs onverwerkte woede in onszelf, nieuw leven blazen in een saaie relatie of inspiratie bieden om meer van het leven te genieten. Vaag gedoe? Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, raakte in elk geval zo geïnspireerd van de Botton’s visie dat in 2014 een tentoonstelling komt die hierop gestoeld is met de Botton als gastcurator.