Verliefd op je computer

We doen het allemaal wel eens. Praten tegen het koffiezetapparaat in de vroege ochtend. Je computer aanmoedigen om op te schieten. Een liefhebbende blik werpen op je gloednieuwe telefoon.

En misschien is dat ook niet zo gek. We zijn nu eenmaal verbonden met apparaten bij het uitvoeren van onze dagelijkse en intieme dingen. En wellicht is het ook niet eens zo gek dat we een gevoel – of wellicht is de juist term eerder: affect, een vaag sentiment dat zich nog niet in een duidelijke emotie heeft geconcretiseerd – kunnen hebben voor apparaten. Maar kunnen we er verliefd op worden?

BJORK_ROBOT

Still uit musicvideo ‘All is full of love’ van Björk

De nieuwe film Her van Spike Jonze stelt deze vraag. Theodore, gespeeld door Joaquin Phoenix, wordt verliefd op een computerprogramma. Deze digitale assistent, een variant op Siri van Apple, begrijpt Theodore zo goed dat de twee een relatie krijgen.

Het komt nog enigszins extreem en vreemd over. Maar Her stelt een vraag die met de komst van zogenaamde sociale robots steeds relevanter wordt. Sociale robotica zijn vooral in de gezondsheidszorg toegepaste robotos die gericht zijn op communicatie en interactie om zo mensen te helpen die in deze gebieden beperkt zijn. Paro bijvoorbeeld is een schattig robotzeehondje, oorspronkelijk ontwikkeld voor dementerende ouderen, maar ook erg effectief voor autistische stoornissen.

Er wordt patiëntenkennis van de zorgverleners in de robot gestopt, de robot leert van zijn ervaringen met patiënt, ‘leert’ hem/haar kennen en bouwt zo een persoonlijke relatie op. En zo zijn deze ‘caredroids’ sociaal-emotioneel intelligent te noemen, kunnen morele beslissingen nemen en communiceren. Een gegeven wat de vraag van Spike Jonze toch weer een stukje minder extreem maakt.

1 thought on “Verliefd op je computer

  1. Pingback: 5 #7 | Curated Culture

Comments are closed.