Black Mirror: Toekomst van technologie in een tv-serie

Zul je net zien. Net als ik me heb voorgenomen om mijn serie-kijkgedrag dat er in de winterperiode weer behoorlijk ingeslopen was, drastisch terug te schroeven ontdek ik net een serie die zo verschrikkelijk goed is dat ik twee volledige avonden compleet vastgezogen zat aan m’n computerscherm. De boosdoener? Black Mirror.

black-mirror

De miniserie (thank god!) van de BBC biedt een kijkje in de mogelijke toekomst die gecreëerd kan worden met behulp van technologie die momenteel in opkomst is. Knap aan de serie is, dat het weliswaar science fiction is, maar zo realistisch wordt gebracht dat je jezelf makkelijk in de geschetste wereld kunt voorstellen. Dit wordt nog eens versterkt doordat in de meeste afleveringen, het gebruik van nieuwe technologie niet veroordeeld wordt, maar vooral genormaliseerd.

Fascinerend bijvoorbeeld is de aflevering ‘The Entire History of You’, waarin een zogenaamde grain, een chip die bij je oor onder je huid geimplanteerd zit, het mogelijk maakt alles op te nemen en op een later moment alles weer af te spelen wat je ziet en meemaakt. De parallel met Google Glasses is natuurlijk snel gelegd en dat maakt de aflevering behoorlijk ongemakkelijk om naar te kijken.

Ook de openingsaflevering van het tweede seizoen trekt een prachtige lijn tussen technologie die nu net in opkomst is, en de mogelijke uitwerking ervan in de toekomst. In ‘Be right Back’ kan men op basis van alle uitingen die een persoon online heeft achtergelaten, in de mail, op twitter of facebook, deze persoon compleet herstructuren tot het punt waarop het zelfs een vrij nauwkeurige kloon kan worden gemaakt die bijna echt ‘leeft’ zoals de overledene. In een tijd van big data waarin baby’s geboren die hun hele leven (ook) online zullen leven, en met steeds meer nauwkeurige datamining technieken, algoritmes die op basis van de data als taalgebruik in je twitterstroom al bijna exact kunnen je leeftijd en geslacht kunnen voorspellen, zoals ik vorige week zag bij een Digital Humanities project presentatie, ook iets wat toch minder ver van je afstaat dan je misschien eigenlijk zou willen. Prachtig is bovendien hoe heel subtiel de scheidslijn tussen robots en mensen wordt benaderd. Natuurlijk is een mens meer dan alleen data, maar het is verrassend hoe ver een data-benadering toch kan komen bij wat wij als menselijk ervaren.

Kortom, reserveer twee avonden en ga even lekker binge seriekijken aan deze geweldige mini-serie. Het lijkt er tenslotte toch voorlopig niet op dat het snel lekker weer wordt.

Leave a Reply