Voorspellingen tot 2122: bril, postzegels, sneeuwbanden verdwijnen

Het is een traditie die inmiddels al even goed bij de jaarwisseling hoort als de traditionele oliebol en champagne: de Lijstjes. Aan het einde van het jaar, wellicht om aan een behoefte van bezinning te voldoen, vliegen de lijstjes je om de oren. Mensen die dagenlang aan de radio gekluisterd zijn om maar niets te missen van de Top2000, heftige discussies op twitter welke artiest nu toch echt in je top tien van beste muziek van 2012 hoort te staan, het is niets vreemds.

Ik moet bekennen, ik hou eigenlijk helemaal niet zo van dat soort lijstjes, al kan ik sommige ijverige pogingen wel waarderen. Maar er is één soort lijstje waar ik wel dol op ben. De lijstjes waaraan instituten en bladen op het gebied van nieuwe technologie zich wagen: de voorspellingen voor onze toekomst met technologie.

Voorspellingen

Usenix Security kan met behulp van EEG’s de hersenen hacken

En ook dit jaar werd ik weer getrakteerd op de meest uiteenlopende wilde voorspellingen. Waar de MIT technology review zich nog enigzins op de vlakte hield met de voorspelling dat 2013 het jaar van de internet of things gaat worden. durft het technologie instituut IBM al een stuk verder te gaan. In haar beroemde 5 in 5 waarin ze vijf technologische ontwikkelingen beschrijven die de komende vijf jaar werkelijkheid gaan worden, voorspellen ze dat ook computers de komende jaren toegerust worden met ‘zintuigen’. Zo zul je voortaan bij de aankoop van een nieuwe jurk via je smartphone de stof kunnen voelen op je schermpje en zullen geursensoren in een ziekenhuis een teveel aan koolmonoxide direct kunnen detecteren.

110 voorspellingen voor de komende 110 jaar

De website Popular Mechanisms gaat nog veel verder met haar 110 voorspellingen voor de komende 110 jaar. Ingedeeld in drie periodes, schetst ze een wereld waar ik tegelijkertijd razend enthousiast en een beetje bang van word. Een greep: In 2012-2022 zal chemotherapie veel effectiever worden door nanodeeltjes, bruggen zullen zichzelf repareren door zelfhelend cement, paswoorden zullen niet meer bestaan, drugsverslavingen zijn uitgebannen door vaccines en data zal worden gemeten in zettabytes. In 2023-2062 zullen al de 130 miljoen boeken op de planeet gedigitaliseerd zijn, groeien er cafeïne-vrije koffiebonen, zullen we gevoed worden door verticale locale stadsakkers terwijl we dit allemaal bekijken door onze terminator-lenzen. En in 2063-2122 zal de levensverwachting opgelopen zijn tot 150 jaar en hebben we allemaal chips in ons lichaam waardoor we data kunnen opnemen terwijl we slapen, gewicht kunnen verliezen en ‘echt’ in virtuele werelden kunnen rondlopen.

Voorspellingen2

Door oogimplantaten in de hersenen kunnen blinden weer zien

Zaken die dus absoluut zullen verdwijnen de komende jaren volgens Popular Mechanisms zijn o.a. de bril, postzegels, batterijen, sleutels, pleisters, portemonnees en sneeuwbanden. Popular Mechanisms heeft overigens ook nog een lijstje gemaakt van dingen die de tand des tijds wel zouden kunnen doorstaan. Een enigzins dubieuze, maar hilarische opsomming van o.a. bier, de mondharmonica (?), de frisbee, drilboren, en duct tape..

De ultieme voorspeller blijft toch futuroloog Ray Kurzweil. Hij voorspelde in zijn lezing op de DEMO-conferentie in oktober al dat we in de toekomst in staat zullen zijn om selectief stukjes van ons geheugen te wissen (doet je dat misschien ergens aan denken?), augmented reality een permanente toestand zal worden en computers zo klein als bloedcellen zullen zijn.

Van voorspelling naar realiteit

Het mag allemaal wel wat wild klinken, maar er zijn toch behoorlijk wat ontwikkelingen die nu al gaande zijn. Zo wordt hard gewerkt aan het voorspelde synthetisch vlees en is de Nederlandse designer Daan Roosegaarde al bezig aan de eerste elektronische snelweg.

Interessant hierin is ook de blog Buzzfeed die 27 science fiction zaken op een rijtje zette die werkelijkheid werden in 2012. Van een robotarm die bestuurd kan worden met je hersenen, tot genetisch gemodificeerd zijde dat sterker is dan staal en een onzichtbaarheidsmantel, tot volledig ge3Dprint huizen en kaakimplantaten.

voorspellingen3

2012 was het jaar waarin voor het eerst DNA gefotografeerd werd.

En hoe accuraat dergelijke lijstjes met voorspellingen voor onze technologische toekomst kunnen zijn, blijkt wel uit dit artikel op Wired waarin ze 13 jaar geleden voorspelden hoe de wereld eruit zou zien in 2013. Voedselscanners, brillen met life data, een LCD-horloge van Apple en flexibele beeldschermen kwamen o.a. voorbij. Ok, Apple is nog niet op de markt gekomen met een digitaal horloge met draadloos internet, touchscreen, een mini-iPod, een telefoon en een persoonlijke digitale assistent, maar hoever staat dit af van de huidige Iphone 5? En schiet je bij de beschrijving van de speciale bril voor sporters, die in real time gegevens als afstand, snelheid en hartslag op het netvlies projecteert, niet ook direct Google Glasses te binnen?

Reden tot optimisme?

De vraag is natuurlijk of al die technologische ontwikkelingen reden tot ongebeiteld optimisme zijn. Volgens futuroloog Ray Kurzweil in elk geval wel, en wel om de volgende redenen. Ze verlengen ons leven aanzienlijk, zorgen voor een betere levensstandaard, we zullen intelligenter dan ooit te voren zijn en de toegang tot nieuwe technologie is uiterst democratisch.

Nu moet ik niet zoveel hebben van dit soort ongenuanceerd technofilisch geluid – net zo min als van de pessimisten overigens die beweren dat de nieuwe technologie ons alleen maar in het verderf gaat storten – en daarom ben ik het hartgrondig eens met Joshua Topolsky van The Verge die het volgende blogt over dergelijke toekomstvoorspellingen:

Innovation doesn’t always look like a revolution. A lot of the time — most of the time — it’s an evolution. […] If last year (or the previous years) had been the time to discover new technology and let it become a part of our lives, then this year (and the next, and the next) will be the time to find out what actually living with this stuff is like. If last year we decided on the topic of the conversation, this is the year to start having the conversation. Because in truth, we don’t know anything about all the things we just invented. But we’re going to find out. And it’s going to be awesome.

Bron afbeeldingen: Buzzfeed. Deze blog is tevens gepubliceerd op Frankwatching.

Leave a Reply