Kevin Kelly: De nieuwe norm op Youtube is het Andere

Als er één persoon is die wel een meme op zichzelf genoemd kan worden in de wereld van de nieuwe technologie is het wel Kevin Kelly. De oprichter en voormalig hoofdredacteur van het invloedrijke blad Wired, wist door zijn uiterst succesvolle boeken over hoe technologie niet beschouwd moet worden als iets statisch maar net als natuur evolueert, door te dringen tot de populaire cultuur. Want ja, Kelly was één van de drie schrijvers die de makers van de Matrix trilogie als inspiratiebron gebruikten.

Hoewel Kelly al 60 is, is hij vandaag de dag nog steeds één van de meest invloedrijke denkers op het gebied van nieuwe technologie en op zijn blog publiceert hij regelmatig scherpe observaties. Zijn nieuwste blog is getiteld ‘The improbable is the new normal.In deze blog signaleert hij een verschuiving van de norm: waar de norm traditioneel bestaat uit het normale, komt in onze huidige beeldcultuur het Andere, of in Kelly’s woorden het extra-ordinaire, steeds meer in beeld.

Freak_show_1941

Freakshow in 1941

Dit wijt Kelly aan de opkomst van kanalen als Youtube, waarop een grote stroom filmpjes te zien is van abnormale gebeurtenissen. Abnormaal in de zin dat ze afwijken van het alledaagse. Zo is een filmpje van een kat die een deur opent als abnormaal te beschouwen, maar ook een live verslaglegging van een grote explosie, of iemand die met een strijkijzer en een wit laken een perfect portret van Vermeers ‘Girl with the pearl earring’ weet te creëren.

Every minute a new impossible thing is uploaded to the internet and that improbable event becomes just one of hundreds of extraordinary events that we’ll see or hear about today. The internet is like a lens which focuses the extraordinary into a beam, and that beam has become our illumination. It compresses the unlikely into a small viewable band of everyday-ness. As long as we are online – which is almost all day many days — we are illuminated by this compressed extraordinariness. It is the new normal.

Natuurlijk werden we vroeger ook wel met zaken buiten de norm geconfronteerd, al was het maar in freakshows waar je je lekker veilig achter een hekje kon vergapen aan de man met de drie neuzen. Met de opkomst van het internet hoef je echter niet meer te wachten totdat het circus weer in de stad is. Vanuit je luie stoel kun je je heerlijk blijven verwonderen, continu als je wilt. En met Youtube heeft zich dit nog verder ontwikkeld volgens Kelly:

We are also exposed to the greatest range of human experience, the heaviest person, shortest midgets, longest mustache — the entire universe of superlatives! Superlatives were once rare — by definition — but now we see multiple videos of superlatives all day long, and they seem normal.

Omdat Youtube een kanaal is waar men steeds meer en meer video’s publiceert die het abnormale vertegenwoordigen, verandert ons idee van wat normaal is. Waar je de norm traditioneel kon beschrijven als een Bell-curve waar het Andere een minderheid vormde aan het uiteinde van de lijn, is nu de ‘klok’ middenin deze lijn grotendeels verdwenen. Het abnormale krijgt in onze huidige beeldcultuur evenveel aandacht als het normale, en misschien op den duur zelfs meer. Kelly verklaart dit door de directe visuele impact die Youtube heeft:

It’s one thing to hear a story about someone getting struck by lightening, but it feels different seeing a video of it. I have a hunch that seeing “facts” on video makes them seem realer to us than either reading, hearing, or seeing stills about them. And then there are always more than one. That’s the thing, you can start with the most unlikely event or achievement, and then watch a series of this unlikeliness for hours.

En wat betekent deze verschuiving van de norm, deze vervaging tussen het abnormale en normale? Kelly neemt geen uitgesproken standpunt in, maar doet wel een paar suggesties:

I am unsure of what this intimacy with the improbable does to us.[..] The good news may be that it cultivates in us an expanded sense of what is possible for humans, and for human life, and so expand us. The bad news may be that this insatiable appetite for supe-superlatives leads to dissatisfaction with anything ordinary.

Kijk om Kelly’s interessante gedachtengoed beter te begrijpen vooral ook even zijn wereldberoemde TEDtalk ‘How Technology Evolves’:

Leave a Reply