Second Sight Trendwatching Event – Nu we de apocalyps overleefd hebben..

…kunnen we mooi voorspellingen gaan doen over 2013 and beyond.

Bij  het trendwatchingbureau Second Sight geloofden ze niet in de mayakalender. ‘De ‘four horsemen of the apocalyps’ komen niet hoor’, zegt Andrea Wiegman, oprichter van Second Sight een week voor de doemdag. Maar dat de wereld niet vergaat, betekent niet dat er geen enorme veranderingen zullen plaatsvinden. Tijdens het Trend Event 2013 and Beyond lieten verschillende trendwatchers dan ook hun licht eens schijnen op wat 2013 ons gaat brengen.

TRENDEVENT_2013_AND_BEYOND-328x200 De zin van trendwatching

Eerst maar even wat zaken ophelderen over trendwatching, Steven van der Kruit van TrenzWalks deelt zijn visie en methode. ‘Trends’, zo stelt hij, ‘zijn het eindresultaat van fundamentele veranderingen die op globaal niveau ons leven beïnvloeden. Ze starten in stilte maar door ‘momentum’ te krijgen, reizen ze wereldwijd en grenzeloos’. Daarom moet het volgens van der Kruit niet gaat over trends rapporteren, maar over het proberen te duiden van de grotere veranderingen. Zijn stelregel? 80% van alles wat groot wordt, is er al. Je had Starbucks al in 1985 kunnen ontdekken. Daarom is het zaak om naar de bron terug te keren (wat voor Van der Kruit 12 metropools en evenementen als Salone del Mobile of Burning Man  zijn), in een taxi te stappen met het motto ‘bring me where the fun/danger/action/discomfort is today’, ongelofelijk veel materiaal te verzamelen en dit analyseren door middel van  algoritmes.

Steven van der Kruit’s voorspellingen – Foto: Second Sight

Dreamotion: de Millenials

Een groep die centraal staat in de voorspellingen van de trendwatchers is de Millenials. Opkomend talent Barbara Putman Cramer geeft in haar filmpje een kijkje in het dagelijks leven van deze generatie:

Jongerentrendwatcher Tom Palmaerts van Trendwolves sluit zich grotendeels aan bij de visie Barbara. Zijn woord om de nieuwe generatie in te vangen is ‘dreamotion’, wat een combinatie van dromen, beweging, vertraging en emotie is. ‘Jongeren’, stelt Palmaerts, ‘zijn onlosmakelijk  verbonden met de technologische ontwikkelingen en de snelheid die deze met zich meebrengen’. En daarin willen en kunnen ze niet vertragen. Maar binnen die snelheid hebben ze momenten nodig van stilte en rust. Rust die gebruikt wordt om te dromen van een betere wereld. En om dromen in doen om te zetten. Millenials zijn volgens de trendwatchers designers die meteen aan de slag gaan en een prototype ontwerpen, en tegelijk beseffen dat ze nooit uitgeleerd zijn en anderen nodig hebben om hun doelen te bereiken. Palmaerts noemt als voorbeeld crowdfunding initiatieven als Kickstarter, Peerby of Brickstarter, waar je niet alleen kunt investeren met geld maar ook met tijd of expertise. Technotrendwatcher Boris Veldhuijzen van Zanten valt op dat de nieuwe generatie startups niet zozeer meer kijkt naar het verdienen van geld op korte termijn. De vraag die eerder speelt volgens hem is ‘Hoe kunnen we een bedrijf maken dat de komende 20.30 of zelfs 100 jaar nog interessant blijft voor de wereld, in plaats van ‘wat is je revenue-model’? Een betere wereld bereik je samen.

De regels van de revolutie

Niet alleen de Millenials kunnen floreren in de opkomende revolutie, volgens Trendwatcher van het jaar Farid Tabarki, kan iedereen dat. Als je maar de regels kent. Dat komt omdat we niet meer vastzitten in traditionele systemen voor communicatie, productie of distributie; we hebben nu zelf de touwtjes in handen. Tabarki legt het treffend uit met het voorbeeld van Lady Gaga, die van voorprogramma van de Pussycat Dolls in 2009 tot in 2012 het schopte tot meest invloedrijke vrouw in de entertainment industrie volgens Time Magazine. Een prestatie waar haar voorganger, Oprah Winfrey, pas in slaagde na 23 jaar een dagelijks televisieprogramma te hebben gemaakt.. Lady Gaga heeft volgens Tabarki razensnel aan invloed weten te winnen doordat zij haar videodistributie via youtube in plaats van MTV kon doen waar ze inmiddels 2 miljard kijkers heeft, haar communicatie vrijelijk aan haar 32 miljoen twittervolgers kwijt kan en via de Itunes-store haar nieuwe album wereldwijd binnen 3 minuten op nummer 1 kan staan.

En net als Lady Gaga zijn wij nu ook de traditionele systemen aan het ontmantelen om zo controle en ownership te herwinnen. We gaan nu zelf energie opwekken, verbouwen ons eigen eten door middel van stadslandbouw, we hebben geen hotels meer nodig, we gaan nieuwe plekken ontdekken via airbnb, we kunnen door middel van crowdfunding zelf financiering regelen voor goede ideeën, hebben door het nieuwe werken geen kantoren meer nodig en tot slot hebben we (straks) ook geen kant-en klare producten meer nodig als we toch massaal thuis gaan 3D printen.

Tabarki presenteert dan ook een manifest (dat voornamelijk op het bedrijfsleven gericht lijkt te zijn) dat als handvat kan dienen om de kansen binnen deze omwenteling wel optimaal te kunnen benutten. Het manifest bestaat uit 7 ‘regels’:

1  Gij zult transparant zijn. Toon hoe je product in elkaar steekt. Tabarki presenteert voorbeelden van het kledingbedrijf Honestby dat de klant precies haar kostencalulatie toont bij het bepalen van de uiteindelijke verkoopprijs. Of het Australische biermerk Yeastie Boys dat op haar flesjes een QR-code biedt die je direct naar een website brengt waar je de volledige receptuur kunt downloaden en met wat talent zelf een heerlijk biertje kunt brouwen.

2. Gij zult altijd direct communiceren met uw klanten/consumenten. Tabarki krijgt zijn publiek aan het lachen door hierbij de welbekende hashtag-combinatie #ns #fail te tonen. Maar als wij op twitter massaal communiceren welke storingen er weer zijn bij het treinreizen, worden deze tweets door Prorail op Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal op borden getoond als informatie. Slim en hoe meer direct kun je het nog hebben?

3. Gij zult gebruik maken van de nieuwe experts, oftwel: wisdom from the crowd. Iedereen kent wel sites als de vakantiereiswijzer of een app als Iens waarmee de beste hotels of restaurants kunnen worden gezocht via een publieksrecensiesysteem. Maar Tabarki roemt ook de Lays campagne die het grote publiek opriep tot het insturen van voorstellen voor een nieuwe smaak, wat leidde tot 400.000 inzendingen, waarvan drie publiekelijk online werden gekozen (=slimme gratis promotie) en uiteindelijk de winnaar bepaald werd aan de hand van de meeste supermarktverkopen.

4. Delen staat centraal in hoe we in de toekomst met elkaar omgaan. En daar kun je op inspelen. Tabarki toont Comodomenu dat handig inspeelt op de voorliefde van mensen om hun voedsel te instagrammen, door een hashtag #comodomenu te creëren, hieronder de instagramfoto’s te verzamelen die er van hun menu zijn gemaakt en zo de mogelijkheid creëren om een keuze te maken op basis van de smakelijke foto’s in plaats van de droge omschrijving op de kaart.

5. Gij zult de mobiel en andere schermen gebruiken. Nu alle elektronische apparatuur van de jaren 80 in je smartphone zit, gaan we er ook steeds meer gebruik van maken. Denk aan Aliqua Naturkosmetik, een reclamemuur die werkt op basis van QR-codes waarmee je je boodschappen een paar uur later thuis kunt laten afleveren. Of het MTV Under The Tumb waarmee je met tien vrienden naar hetzelfde programma kunt kijken en onderwijl kunt communiceren via internet push. Tabarki noemt ook de komende film van Bobby Boermans App waar je via een app in de bioscoop direct op je tweede scherm extra scènes en informatie kunt zien.

6. Gij zult zoveel mogelijk data verzamelen. Dit is geen nieuwe ontwikkeling. Barack Obama heeft bijvoorbeeld tijdens zijn verkiezingscampagne gebruik gemaakt van ongelofelijk grote hoeveelheden data en Amazon of Bol.com geven ook maar wat graag (ongevraagd) advies op basis van eerdere aankopen. Nieuw is echter dat we ons steeds meer bewust worden van de data die we ter beschikking stellen. Bekijk bijvoorbeeld eens onderstaand filmpje, waarin mensen op grappige maar ook pijnlijke wijze duidelijk wordt gemaakt welke informatie er allemaal online beschikbaar van hun is.

7. Gij zult luisteren naar de mensen die je wilt bereiken. Of dat nu je consumenten, burgers, of vrienden zijn: niet alleen zenden, maar vooral eerst checken waar degene waar je je boodschap naartoe zendt mee bezig is.

Wij maken de toekomst

Naast een hoopvolle toekomst zien de trendwatchers vooral ook een actieve toekomst. Zoals Truus Dokter van Itfits! uitriep:’Ik ben nu op een punt gekomen dat ik denk: jongens doe er dan iets mee!’. Levend voorbeeld hiervan lijkt Samuel Levie, jong trendwatching talent op het gebied van voedsel. Hij stelt dat voedsel niet alleen over eten gaat,  maar over veel meer: het gaat over hoe we met elkaar en de wereld omgaan. En ons voedselsysteem is in rap tempo veranderd naar iets dat gigantisch complex en on(be)grijpbaar is. Daarom zette Levie de Youth Food Movement en het Food Film Festival op om jonge mensen bewust te maken van hoe het voedselsysteem werkt en hoe je andere keuzes erin kunt maken. Levie stelt dat we langzaam beginnen te beseffen dat we in het huidige systeem zijn overgeleverd aan de grote bedrijven. Er is geen verenigde consument die eisen stelt. ‘We hebben een beetje over ons heen laten lopen’,  zegt Levie, ‘maar dat is afgelopen’. Levie beseft dat consumenten tegenwoordig weliswaar nog weinig van zich laten horen, maar dat áls er dan initiatieven via bijvoorbeeld social media worden opgezet, er een enorme macht in verscholen ligt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de actie die Levie binnen een dagje tegen de Albert Heijn wist te mobiliseren door middel van social media.

Conclusie lijkt vooral te zijn dat er vele mooie ontwikkelingen gaan komen in 2013, ontwikkelingen die weliswaar grotendeels plaatsvinden door middel van technologie, maar waaraan vooral een andere mindset aan ten grondslag ligt: een nieuw besef van collectiviteit zonder individualisme te verliezen, een nieuw bewustzijn over de consequenties van het gebruik van technologie en het gezamenlijk hernemen van controle en verantwoordelijkheid.

Dit artikel is tevens gepubliceerd op Frankwatching

Leave a Reply