Computers ter grootte van een bloedcel en permanente augmented reality

Ray Kurzweil, uitvinder en futorologist, een man die 150 vitaminepillen per dag slikt om onsterfelijkheid (volgens hem slechts een kwestie van tijd) te bereiken en zijn overleden vader via diens dna weer tot leven hoopt te wekken. Volgens wie de robots ons weldra zullen overnemen en daardoor een groot pleitbezorger is van het transhumanisme, de filosofie die het gebruik van technologie met het doel het overwinnen van onze biologische beperkingen verdedigt, en de technologische singulariteit.

Maar ook een man die door Bill Gates bestempeld werd tot de meest accurate voorspeller van de toekomst van artificiële intelligentie, door the Wall Street Journal aangemerkt als ‘het rusteloze genie’ en Forbes noemde hem ‘de ultieme denkmachine’. Bovendien bezit Kurzweil 11 eredoctoraten en 3 dankbetuigingen van Amerikaanse presidenten. Als Kurzweil voorspellingen doet over de toekomst van technologie is het dus wellicht handig, maar sowieso interessant om er met volle aandacht naar te luisteren.

Foto door Mohammad Taufik

En Kurzweil stelde niet teleur in zijn talk op de DEMO conferentie in oktober 2012. Hij schetst een toekomst die weliswaar nog behoorlijk unheimisch aanvoelt, maar vooral doordat deze met recente ontwikkelingen als de vercommercialisering van de 3Dprinter en Google Glasses toch niet zo onwaarschijnlijk klinkt.

Samengevat in korte bulletpoints schetst Kurzweil de volgende toekomst:

  • Onze hersenen zullen zich verbinden met de zogenaamde cloud waardoor we continu nieuwe dingen kunnen blijven leren, ongeacht onze biologische leeftijd.
  • Augmented Reality mag nu dan wel nog iets zijn dat je in of uit kunt schakelen, volgens Kurzweil zal het in de toekomst een permanente toestand zijn.
  • In 2029 zullen machines in staat zijn de menselijke intelligentie te evenaren, o.a. doordat ze ons aan het lachen of huilen kunnen maken.
  • Rond 2030 zullen kleine nanobots onze organen kunnen repareren en preserveren waardoor onze gezondheid en intelligentie groter dan ooit zal zijn.
  • 3D printing wordt wijdverbreid in het dagelijks leven, met publieke 3D print stations waar mensen hun kleding, speelgoed o.i.d. kunnen uitprinten.
  • Binnen 25 jaar zullen computers gereduceerd worden tot de grootte van een bloedcel en kan men daardoor hersenreparaties uitvoeren zonder operatie.
  • 2045 is het jaartal waarop Kurzweil het bereiken van technologische singulariteit stelt. Technologie heeft tegen die tijd het bestaan van supermenselijke machine intelligentie doen ontstaan en mensen hebben zich ontwikkeld tot mensmachines.

Bron: Businessinsider

1 thought on “Computers ter grootte van een bloedcel en permanente augmented reality

  1. Pingback: Voorspellingen tot 2122: bril, postzegels, sneeuwbanden verdwijnen | Curated Culture

Leave a Reply