Prachtdocu’s over kunstenaars

Misschien heeft het wat te maken met mijn achtergrond van mijn psychologie studie (waar ik ooit nog een bachelor in gehaald heb), maar één van de dingen waar je me erg blij mee kunt maken is een documentaire waarin een portret wordt getekend van een bekende kunstenaar. Fascinerend altijd om een kijkje te nemen achter de persoon die zoveel moois weet te produceren, en natuurlijk ook een blik te kunnen werpen achter de schermen van de aparte wereldjes met extreme figuren die de mode of fotografie toch kunnen zijn. Maar het mooiste vind ik om te zien hoe een documentairemaker zonder al te veel directe vragen een heel andere kant van mensen bloot kan weten te leggen en zelfs een soort dialoog weet te creëren waardoor je stiekem ook de blik van de maker nog erdoorheen kan zien.

Daarom op deze regenachtige zondag, hier een paar van mijn favoriete docu’s die ook op het internet te bekijken zijn op een rijtje gezet:

De kijk van Kessels

Erik Kessels houdt zich als medeoprichter van Nederlands bekendste reclamebureau dagelijks bezig met kijken. Maar daarnaast is hij in zijn vrije tijd ook een fervent verzamelaar van privé foto’s van random mensen en heeft hij op basis daarvan vorig en dit jaar twee prachtige tentoonstellingen in het FOAM georganiseerd die bevragen hoe men tegenwoordig met beelden omgaat nu digitale fotografie zo wijd verbreid is. Kessels’ ongebeitelde nieuwsgierige en open blik is op een prachtig warme manier in beeld gebracht door deze Holland Doc documentaire.

Marina Abramovic – The Artist is Present

Deze documentaire die onlangs een prijs won op het Internationale filmfestival in Berlijn brengt de  performance kunstenares Marina Abramovic in beeld. Waar Abramovic met haar extreme performances die vaak naakt of pijnigingen inhouden als persoon vrij extreem kan overkomen op mensen daarom ontoegankelijk kan blijven, haalt deze documentaire juist haar zachte, kwetsbare kant naar boven, zonder iets van haar intense passie en geloof in haar manier van kunst te bagatelliseren. Ontroerend en indrukwekkend.

Erwin Olaf – On Beauty and Fall

Hoewel Olaf’s werk de laatste jaren wat subtieler geworden is, staat één van Nederlands bekendste fotografen bekend om zijn edgy stijl waarmee hij  de grenzen van de menselijke moraal opzoekt en zo voor zijn kijkers een paradox veroorzaakt doordat hij dit altijd combineert met een groot gevoel voor esthetiek. In deze documentaire volgt de filmmaker Olaf in zijn opmars naar internationaal succes en zijn worsteling met zijn lichaam (Olaf leidt aan de ziekte longemfyseem). Prachtig om te zien hoe Olaf zich kwetsbaar durft te maken en hier op eenzelfde oncompromisloze manier mee omgaat als met zijn kunst.

Paul Smith – Gentleman Designer

Paul Smith is misschien wel dé bekendste modeontwerper op het gebied van mannenkleding. Zijn blousen met bloemenprints en strak gesneden pakken worden wereldwijd gedragen. Deze documentaire  toont Smith echter niet zozeer als een modeontwerper als wel als iemand die verschrikkelijk goed is in het observeren en de schoonheid van alledaagse dingen in te zien. Gegarandeerd dat  je van deze enthousiaste zwemmer, verzamelaar van talloze speelgoedjes en tweedehands kleding en mooie citaten een klein beetje gaat houden na het zien van deze docu.

Documentaire-serie ‘The Day Before’

Close-up heeft een serie gemaakt waarin ze bekende modeontwerpers volgen in de aanloop naar het belangrijkste moment van het jaar: de modeshow. Portretten over Jean-Paul GaultierProuna Schouler en Sonia Rykel tonen de lastminute stress, de moeilijke kwesties en het immense geregel waar de modeontwerpers onvermijdelijk voor komen te staan en tekenen hiermee op prachtige wijze zowel de kwetsbare kanten als de geniale creatieve oplossingen die hieruit voortvloeien.

Op het verlanglijstje voor de komende tijd: Anton Corbijn – Inside Out en Woody Allen – A Documentary. Tips voor andere prachtdocu’s? Ik hoor ze graag!

 

1 thought on “Prachtdocu’s over kunstenaars

  1. Pingback: Henri Cartier Bresson | Curated Culture

Leave a Reply