Fetisjisme in fashion

Half juni werd het bekend: internationaal vermaard trendwatcher Li Edelkoort wordt de nieuwe curator voor de Arnhem Modebiënnale, vanaf nu omgedoopt tot MoBa om meer internationaal publiek te trekken. Waar de keuze voor het design zwaargewicht niet zo verrassend is – ze was voor de 2011 editie ook al in de race, een editie waarmee de Biënnale heel wat (imago)schade heeft opgelopen die uiteraard met de komende editie rechtgetrokken moet worden – is de keuze van Edelkoort voor het thema dat des te meer: MoBa 2013 gaat draaien om fetisjisme.

Edelkoort’s thema is niet alleen gewaagd maar ook bijzonder ambitieus. Ondanks de minder vette subsidiepot wil ze namelijk dertien tentoonstellingen organiseren rondom verschillende subthema’s, te weten sjamanisme, animisme, kleding met een seksuele lading, mannenmode, jeans, het schort, kant, schoenen, kleur en arts&crafts. Bekende namen als Comme des Garçons, Prada, Viktor&Rolf, Suzy Menkes en Alice Rawsthorn mogen hun wildste fantasiëen uiting gaan geven als het aan Edelkoort ligt.

Fetisjisme in fashion: het tekent een trend die al langer speelt in de huidige samenleving, namelijk het glamoureus maken van duistere verlangens en passies. Zo wordt je overal op het internet openlijk verleidt tot partypoker, staan in series als Weeds en Breaking Bad doodnormale mensen centraal die zich in de wereld van het drugsdealen begeven en de laatste boekenhit 50 Shades of Grey vormt met haar SM-onderwerp een spannend boekje voor de huidige huisvrouw. En nu heeft het dan ook het ultieme glamour-gebied bereikt: de mode.

Door deze voormalige ‘randgebieden’ een plek te geven in onze visuele cultuur, veranderen ze fundamenteel van karakter. Van groteske, monsterlijke uitingen die wellicht diep in ons verscholen liggen, maar die niet gekend mogen worden, worden ze nu onderdeel van onze identiteit en dus ook van de cultuur om ons heen. En waar het op het eerste gezicht misschien vreemd lijkt om dergelijke heimelijke verlangens zo voor het voetlicht te plaatsen, speelt het wellicht mee dat door ze op een afstandje, buiten onszelf te plaatsen, ze op een veilige manier tot uiting gebracht kunnen worden. Want, zo zegt Edelkoort, fetisjime in fashion zit hem niet zozeer in de ongemakkelijke, donkere kant, maar met namelijk in onze vurige, onbegrensde passies. We gaan het bezien volgend jaar, veilig, van een afstandje.

Foto: Iris van Herpen – Mummification

Leave a Reply