Zwart als het nieuwe groen – The Uniform Project

Een al wat ouder project, maar zo verfrissend dat het er best nog even een blogje aan gewijd kan worden. De Indiase designer Sheena Matheiken was het in 2009 zo zat met de razendsnelle omlooptijd in mode die leidt tot een overvloed aan kleding, dat ze besloot om het roer eens helemaal om te gooien.

Om te tonen dat het ook anders kan droeg ze een jaar lang dezelfde ‘little black dress’, gelukkig wel beschikbaar in 7 exemplaren om het geheel wel nog enigzins hygiënisch te houden. Door haar handig ontworpen outfit elke dag op een geheel andere manier te stylen met accessoires die ofwel tweedehands ofwel gekregen was, slaagde ze erin om toch elke dag een compleet nieuwe look neer te zetten:

‘Creatively and ethically drained by the corporate world, she came up with an unusual creative challenge; to wear the same dress for an entire year–but, and this is where the real challenge came in, she’d have to make it look unique every single day’

Het schattige zwarte jurkje van het Uniform Project diende overigens ook om geld op te halen voor een goed doel waarmee Indiase kinderen kans kon worden geboden om naar school te gaan.

Het project kreeg veel media-aandacht, wellicht doordat het je niet alleen bewust maakt van het bizarre modesysteem, maar ook doordat het mensen aanspreekt op een alledaags proces dat men zelf ook kan veranderen. Een dergelijke geweldig creatieve styling als die van Sheena is wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar even stoppen en stilstaan bij het feit of je wel dat zwarte jurkje echt nodig hebt terwijl je er thuis al 3 hebt hangen, kan uiteraard wel iedereen. Sheena roept iedereen hiervoor op in haar inspirerende talk op TedxDubai:

Uniform Project reflecteert een trend in duurzaam ontwerpen waarin verder wordt gedacht dan slechts duurzaam materiaalgebruik, maar waarin het modesysteem zelf wordt aangepakt. Ontwerpers als Monique van Heist met Hello Fashion en Elsien Gringhuis met Basic Ones gaan uit van een collectie van goede basics die door een slim ontwerp en kwalitatief hoogstaande materialen voor een divers gebruik kunnen zorgen dat jarenlang kan meegaan en zo de seizoensproductie kunnen overstijgen. Zwart als het nieuwe groen? Ik ben in elk geval geheel voor deze trend!

Leave a Reply