Manuel Lima als RSA animate: Omver met die ‘tree of knowledge’!

Serendipideit. Buiten het feit dat ik het een wonderschoon woord in de Nederlandse taal vind, kan ik er ook intens van genieten als in één keer prachtige zaken met elkaar verbonden worden tot iets wat mogelijk nog geweldiger is. Nu dan, na deze korte introductie kunt u zich wellicht iets van mijn enthousiasme voorstellen toen de RSA animatie serie een van mijn favourite lezingen, The Power of Networks van Manuel Lima, besloot op te nemen en dus om te vormen tot een inventieve korte animatie van pak hem beet elf minuten.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nJmGrNdJ5Gw[/youtube]

Lima – ik haalde hem al eerder aan in mijn blog ‘Banksystemen als wortelstelsels: over cultuur als natuur‘ – is van mening dat het boom-model als manier van kennisgeneratie eens hoognodig omver gezaagd moet worden. In de netwerkmaatschappij werkt een dergelijk hierarchisch model niet meer, zo stelt hij, en hij haalt hiervoor het rizoom – oorspronkelijk een term van de postmodernistische filosoof Gilles Deleuze – aan om duidelijk te maken op welke meer organische manier (met ruimte voor serendipiteit!) er ook over kennisgeneratie gedacht kan worden. In zijn interessante onderzoeksproject ‘Visual Complexity project‘ is overigens op een visuele wijze te zien hoe dergelijke netwerken in de praktijk werken en dat ze verdomd veel overeen kunnen komen qua werking. Ook hierover schreef ik al een blogje ‘Hoe een neusverkoudheid hetzelfde werkt als facebook‘.

 

Leave a Reply