Hoe het is om eventjes een Sjaak Hullekes man te zijn

Ofwel: waarom meer modeontwerpers backyard concerten zouden moeten organiseren.

Gisteravond tijdens de opening van de modemaand in Arnhem, lanceerde de mannenmodeontwerper Sjaak Hullekes zijn eerste parfum. Het parfum, 64 genaamd, naar de verzameling 64 antieke flesjes gevonden op een Parijse vlooienmarkt, zorgvuldig verpakt in een doosje met antiek hout, werd feestelijk gelanceerd met een serie backyard concerten in de piepkleine prachtig begroeide en bebloeide achtertuin van de winkel.

Waar een paar meter verderop in de Eusebiuskerk tijdens de opening van de tentoonstelling Basic Instincts de Italiaanse curator Luca Marchetti me nog vertelde dat ‘de tijd van mode als identiteit, als beeld, voorbij is. Mode is een ervaring geworden waarin je als bezoeker moet onderdompelen’ (zie voor meer informatie ook zijn razend interessante artikel Au déla du visible (2007), heeft Sjaak Hullekes die bekend staat om zijn prachtig gedetailleerde, maar ook nogal cleane mannenmode dit allang door. Zijn opening op de Amsterdam Fashion Week van afgelopen januari was niet zomaar een presentatie van een wintercollectie, maar een mengelmoes van Indiase muziek, dansers, warme kleuren, mooie snitten en interessante materialen, om de bezoekers mee te zuigen op reis naar de Oosterse culturen waar Hullekes zijn inspiratie vandaan haalde.

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tkTGERHTQuM[/youtube]

 

En dan gisteravond waar Hullekes weer een ware ervaring bood die alle zintuigen van zijn bezoekers op scherp zette. Met de scherpe citrus/noten geur van 64, de heerlijke elektronicamuziek van Ana Stamp en Emanuel Bender en wijn en hapjes, in de prachtige omgeving van zijn piepkleine winkel, werd wederom een goed uitgedacht totaalconcept neergezet dat mode als kleding ver oversteeg. Hullekes heeft het door: men wil niet meer een Sjaak Hullekes man worden om één of andere plat advertentiebeeld waarop een mooie man door typische bril je indringend aankijkt, maar omdat je dan even onderdeel kan uitmaken van de exotische rijke wereld die achter zijn cleane ontwerpen schuilgaat en die je een heerlijke avond kan opleveren.

 

 

Leave a Reply