Paul Smith: verzamelaar, ontdekker en oja ook nog modeontwerper

Het begint me steeds meer op te vallen: ontwerpers zijn vaak in essentie niet zozeer een kledingontwerper of designer, maar eerder een ontdekkingsreiziger, verzamelaar of uitvinder. Ze leven meer hun jeugddromen in een wereld die een permanente speeltuin is, dan dat ze een serieuze baan met een serieuze visie uitvoeren. Zo ook Paul Smith, een van de bekendste designers voor mannenmode die vooral bekend staat om zijn vrolijke patroongebruik.

Zoals in het portret dat de prachtige documentaire -serie Close-Up van hem maakte te zien was, draait Smith’ zijn werkdag niet erom om op gedisciplineerde wijze en volgens een strak regime weer een creatieve aanvulling op zijn collectie te bedenken, maar staat deze volledig in teken van zijn extreme verzamelwoede. Smith’ werkkamer vol gekke prulletjes, zijn dagelijkse fotorondje en zijn enorme verzameling vintage kleding waar hij veel te veel voor betaalt; ze ademen allemaal een bepaalde esthetiek die door vertaald wordt in zijn kleding. Het is Smith’ liefde voor de details van het dagelijks leven, waardoor mensen van zijn kleding houden. Zie ook onderstaand lijstje met zijn regels voor succes dat in afgelopen Items verscheen, en dan met name regel 6: ‘You can find inspiration in everything; if you can’t you aren’t looking properly’.

1. The job always changes you, and you never change the job. Smith werkte jarenlang als freelancer voor andere ontwerpers voordat hij fulltime zijn eigen winkel opende.

2. Make room to break the rules. De voor de hand liggende weg wordt al door vele anderen gebruikt, neem een sluipweggetje

3. You can’t do it without doing it. Smith moest zijn begin dagen alles zelf doen, van de marketing tot de communicatie. Uit nood geboren zegt hij achteraf dat het hem een schat aan kennis heeft opgeleverd

4. Do things which are right, not things that are easy. Maak keuzes gebaseerd op je eigen normen en waarden en meet daar de zogenaamde kansen aan af. Zo blijken dingen die misschien een grote kans leken, helemaal niets voor jou te zijn

5. Never assume. Controleer altijd alles. Smith spreekt hier niet uit wantrouwen, maar uit ervaring..

6. You can find inspiration in everything; if you can’t you aren’t looking properly. Smith is bekend om zijn wilde  patronen voor stropdassen en overhemden. Hoe uniek ze ook zijn, ze kunnen zomaar gebaseerd zijn op een kerkinterieur in Litouwen of traditionele kledij uit Guatemala.

7. Effort is free of charge. Ga de ‘extra mile’ om op te vallen bij je klanten.

8. Be brave

Leave a Reply