Organen, bonbons en gebouwen – allemaal uit de 3D printer

Van de week werd op de blog van de NRC bericht over een chocoladeprinter, de Choc Creator 3D, waarmee chocoladebrouwseltjes geprint kunnen worden in strakke vormen. Op zich niet heel vernieuwend, zoals de NRC schrijft: ‘Printen in 3D is niet nieuw. Chocolade printen in 3D eigenlijk ook niet. Maar zo’n printertje kopen wel’.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MDEdGhE2dUk&feature=player_embedded#![/youtube]

Het bericht raakt een belangrijke trend: het zelf kunnen printen, en daarmee kunnen produceren van allerlei dingen. Waar de traditionele 3Dprinter al gebruikt kon worden om schoenen, verpakkingen en sieraden mee te printen, is deze ontwikkeling zodanig in beweging dat er steeds extremere dingen in 3D geprint kunnen worden.

[vimeo]http://vimeo.com/36027546[/vimeo]

Zo presenteerde DUS architecten onlangs een 3Dprinter waarmee een complete kamer van het formaat 3 bij 2,4 bij 3 kan worden geprint. Hiermee is de zogenaamde Kamermaker natuurlijk niet iets voor in je huiskamer, sterker nog: hij print je huiskamer, maar het verlegt wel je ideëen rondom 3D printen. Als je al een hele kamer in één dag kunt printen, wat zou je dan nog meer kunnen doen met 3Dprint? Tevens toont het de grote invloed die 3Dprinten kan hebben op disciplines als mode, design, en architectuur doordat het traditionele parameters als snelheid en vorm compleet doorbreekt doordat het mogelijk is om geheel nieuwe vormen te creeëren die met tradionele technieken niet te maken waren.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=80DhBLEhdzk[/youtube]

Waar ligt de grens bij producten die je uit een 3Dprinter kunt trekken? Dr Gabor Forgacs denkt bijvoorbeeld dat het binnen vijf jaar mogelijk moet zijn om een bio-printer te ontwikkelen waarmee organen kunnen worden geprint. Voor meer complexe organen als botten en een hart wordt overigens tien jaar uitgetrokken. Mocht dit mogelijk worden, zal de 3D printer natuurlijk voor een totale omwenteling zorgen in de geneeskunde doordat de wachttijd voor organen met aanzienlijke tijd zal worden verkort en de kans op afstoting van geplaatste organen minimaal is doordat de eigen cellen van een patiënt worden gebruikt om een nieuw orgaan van te printen.

Het is wellicht toekomstmuziek, maar zo ver staat deze toekomst ook weer niet van ons af. Waar de standaard 3D printer afgelopen winter al te koop was bij de Bijenkorf, is het wellicht slechts een kwestie van tijd voordat de extremere modellen zich ontwikkelen uit de conceptuele fase en ook toegankelijk worden voor consumenten. Iets wat natuurlijk interessante vragen oproept om over na te denken. Ik ben in elk geval erg benieuwd hoe deze ontwikkeling zich zal vervolgen!

Over de vraag of consumenten wel zitten te wachten op een dergelijke actieve deelname aan het designen van producten heb ik overigens al eerder geblogd: ‘Even je koffiemok downloaden: 3D print design op Piratebay’

Leave a Reply