Curiousity Counts

Als bloggende cultuurwetenschapper schrijf ik meestal blogjes waarin ik vragen stel bij een bepaald cultureel verschijnsel, signaleer ik ontwikkelingen en plaats ze in een bepaalde maatschappelijke of interdisciplinaire context om het geheel zo (al dan niet gewoon voor mezelf) beter te kunnen begrijpen. Kortom: best zware kost waarbij gewoonlijk vooral veel letters, zowel op consumeer- als produceerniveau, gaan zitten in mijn omgang met kunst en cultuur.

Op deze manier kan wel eens vergeten worden dat kunst en cultuur ook iets is wat een effect heeft wat niet in woorden te vangen is, waarvan je niet goed kunt uitdrukken waarom het je raakt maar dat je absoluut in beweging brengt, op welke manier dan ook. Curiousity counts, is dan ook mijn motto, naar de naam van één van mijn favoriete sites van de Roemeense curator Maria Popova waarop ze naast haar meest bekende site Brainpickings prachtige visuele pareltjes verzamelt. Of zie de eindquote (die te mooi is om zomaar te verklappen) van de briljante TED-talk van Sebastian Wernicke die op meesterlijke wijze 1000 TEDtalks vol wetenschappelijke inzichten, levensveranderende gebeurtenissen, indrukwekkende optredens en praktische handreikingen weet samen te vatten in zes woorden.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XZ3nEK1qSkA[/youtube]

Daarom houd ik naast deze blog ook een tumblr-blog bij, ook met de naam Curated Culture. Hierop verzamel ik voor mezelf de ontdekkingen die ik doe als ik weer eens tijd heb om een avondje rond te surfen. Mede door het design (dat overigens nog niet geheel optimaal werkt) is het voor mij net een klein snoepdoosje waardoor ik er niet alleen inspirerende dingen neerzet, maar er ook inspiratie vandaan haal.

Kijk bijvoorbeeld eens het prachtige typografische filmpje ‘Word as Image’ van Ji Lee, de voormalig creatief directeur van Google Creative Labs, waarin op een magnifieke wijze een woord en de betekenis ervan met elkaar samenvallen. Hierover heb ik overigens een blogje geschreven voor het online designmagazine Fontanel, waar ik regelmatig een bijdrage lever in de ‘inspiration’-sectie door vernuftige, opmerkelijke, grappige of mooi gemaakte design ontwerpen onder de aandacht te brengen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=J59n8FsoRLE[/youtube]

ᔥ Fontanel.nl

Of kijk eens naar deze prachtige campagne van Lego die de fantasie van kinderen (en volwassenen) wil prikkelen. Heerlijk hoe met minimale middelen een dergelijk effect bewerkstelligd kan worden!

ᔥ http://www.theinspiration.com

Al even slim in elkaar gezet is het ‘Floating Graffiti’ project. Ik hou ervan als je echt even goed moet kijken hoe een ontwerp in elkaar steekt, en vervolgens overdonderd wordt door het slimme ontwerp.

ᔥ Fubiz.net

Soms kan verwondering ook plaatsvinden door de pure schoonheid van dingen. Het project ‘Flylight’ van Studio Drift, waarin de beweging van een groep vogels in de lucht wordt nagebootst is iets om uren naar de kunnen kijken.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=APIXYwkZPsA[/youtube]

Kortom: Kunst en cultuur is te bijzonder om alleen maar in woorden te beleven. Vergeet vooral ook niet om gewoon te kijken, luisteren, ervaren, genieten en vooral: je continue te blijven verwonderen.

 

Leave a Reply