Next Nature Power Show als happy pil

Op 5 November 2011 voerde de Next Nature Power Show aan haar gasten een overvol programma vol inspirerende lezingen met als heftige bijwerking dat het je denken over grenzen tussen natuur en cultuur behoorlijk op z’n kop zette.

Hoe heerlijk is het wel niet om een koude herfstavond bij een lekker knappend haardvuur door te brengen? Dat moet de organisatie van de Next Nature Power Show hebben gedacht toen zij het publiek letterlijk opwarmden voor hun voorstelling door in de Amsterdamse stadschouwburg een metershoog digitaal haardvuur aan te leggen. De opening is tekenend voor de warme relatie van de organisatie tot hun publiek. Als een gewiekste marktkoopman die precies weet wat hij moet zeggen om de klant te overtuigen, zo kent Next Nature haar publiek en speelde daar op zaterdag 5 November gretig op in. Een avond die eigenlijk, zo biecht frontman en presentator Koert van Mensvoort later op, slechts dient als teaser voor de lancering van het boek ‘Next Nature – Nature changes along with us’.  Charlatan of niet, erg overtuigend hoeft Van Mensvoort niet te zijn om zijn product aan de man te brengen. Het publiek in de zaal blijkt allerminst een groentje te zijn op het gebied van het Next Nature gedachtegoed. Naarstig worden er voor de show nog even tips uitgewisseld rondom potentieel interessante ontwerpers of wijst men elkaar op lezenswaardige artikelen op de researchblog Nextnature.net. Dit is een publiek dat al bekeerd is tot het Next Nature geloof en hongerig is naar meer.

En meer kreeg het. Met 18 presentaties van ongeveer 5 minuten, afgewisseld met korte filmpjes, slim gemaakte visuals en opzwepende intro’s van Van Mensvoort, was de Next Nature Power Show een ware ‘sugar rush’. Hierbij pasten de verschillende ontwerpers, filosofen en visionairs zich moeiteloos aan aan het hoge tempo van de strak geregistreerde show. Geroutineerde sprekers wisten met veel humor en visueel materiaal hun concepten met het grootste gemak aan de toehoorders te voeren. Zo won de presentatie van NRC journaliste Tracy Metz over dat natuur tegenwoordig geen fysieke plek meer is, maar een afgesproken dealtje van de samenleving, aan kracht door de vele fotografische voorbeelden van natuur-cultuur verschuivingen in haar PowerPoint. Ook professor Mark Post wist met pakkende quotes als ‘een vegetariër in een Hummer is nog altijd veel milieuvriendelijker dan een vleeseter op een fiets’ zijn overwegend vleesliefhebbende publiek mee te voeren in zijn droom van de vleesloze stamceltechnologie hamburger van de toekomst. En waar het aan flitsende PowerPoint onderbrak bij hoofdgast van de avond, science fiction schrijver Bruce Sterling, werd de aandacht van de toeschouwer prima behouden door een stroom van beeldende volzinnen heerlijk druipend van sarcasme waardoor je het gevoel kreeg alsof je in één van zijn boeken beland was.

De visies die werden gepresenteerd, waren over het algemeen nog in het stadium van ontwikkeling en deden daarom nogal utopisch aan. Zo presenteerde bodyarchitecte Lucy McRae bijvoorbeeld haar Swallowable Perfume, dat door de huid wordt opgenomen en zweetgeur moet omvormen tot iets ruikenswaardigs. Weliswaar een samenwerking met bioloog Sheref Mansy, maar nog absoluut niet in de buurt van daadwerkelijke realiteit. Het is tevens veelzeggend dat het gouden duo Mul (mediakunstenaar Geert) en de Mul (filosoof Jos) hun live performance van het ‘Next Nature biotechnologisch sublieme’  verhaalden in een sprookjes vorm. En waar ontwerper Tuur van Balen met de charme en air van een ware tv-kok live op het podium de moleculaire structuur van yoghurt probeert te hacken, blijft het toch in de conceptuele sfeer hangen, zeker als de incubatie in anaërobische omstandigheden wordt gedaan met een tupperware doosje en een waxinelicht.

Hoewel het absoluut niet erg is om conceptuele kunstprojecten in plaats van praktische designtoepassingen voorgeschoteld te krijgen, wordt het pas echt interessant wanneer banden worden getrokken naar de realiteit en duidelijk wordt gemaakt dat Next Nature al een feit is. Waar sportjournalist Thijs Zonneveld eerst smakelijk wordt uitgelachen om zijn idee van een 2000 meter hoge berg in Flevoland, vergaat het lachen het publiek een beetje zodra Zonneveld duidelijk maakt dat er wel degelijk investeerders en een concrete planning zijn. Op deze manier wordt het allemaal een beetje oncomfortabel en als toeschouwer wordt je je plotseling erg bewust van het feit dat zulke Next Nature concepten toch nog moeilijk te verteren zijn zodra ze in je achtertuin opduiken. Ook de presentatie van kunstenaar Arne Hendriks, die door Van Mensvoort al veelzeggend wordt aangekondigd als ‘eerst dacht ik dat hij gek was’, stelt op een uiterst geestige manier de toeschouwer enkele ongemakkelijke vragen. Waar zijn idee om de mens in te krimpen tot een minieme lengte van 50 cm om zo problematiek als het tekort aan duurzame energie of wereldvoedseltekort op te lossen in eerste instantie ronduit hilarisch is, stelt hij zijn publiek wel voor de meest fundamentele vraag van de avond: Het gaat er niet zozeer om of de gepresenteerde Next Nature visies realiteit kunnen worden, als wel om de vraag of we dat eigenlijk wel willen.

Deze confrontaties en verbindingen met de huidige realiteit hadden wat vaker mogen plaatsvinden. Het maakt het gedachtegoed van Next Nature relevant en duidelijk dat het niet zozeer een geloof is, als wel een realiteit die nu al plaatsheeft. Met de grote opkomst en het enthousiaste publiek werd immers duidelijk dat het jarenlange hard werken van Koert van Mensvoort en zijn team het Next Nature geloof al vele volgers heeft opgeleverd. Het is nu tijd om de stenen tafelen te voorschijn te halen en de focus van laagdrempeligheid wat meer te verschuiven naar het wijzen van de trouwe volgers op de consequenties van hun geloof, namelijk de verantwoordelijkheid die er op de bewustwording volgt. De inspirerende Next Nature Power Show was een ware happy pil, maar had best een wat meer bittere nasmaak mogen nalaten.

One thought on “Next Nature Power Show als happy pil

  1. Pingback: Kweekvlees | Curated Culture

Leave a Reply