Carolina Reis – Wear Out

In aanloop naar de afstudeerprojecten van de nieuwste lichting, nog even de spotlight op een bijzonder project van afgelopen jaar. Wear Out, het afstudeerproject van Carolina Reis van de Design Academy (2010) heeft al veel persaandacht getrokken. Wellicht komt dat niet alleen doordat het visueel gezien er gewoon prachtig uitziet,  maar ook doordat het, zoals men dat in het Engels zo passend kan verwoorden, ‘something up it’s sleeve’ heeft.

Waar de meeste eindexamenstudenten wilde experimenten met vorm en/of materiaal neerzetten in hun eindproducten om individuele expressie centraal te stellen, lijkt Wear Out als collectie van  rechttoe rechtaan pakken hierbij wellicht wat povertjes af te steken. Maar schijn bedriegt..

Het inventieve aan Wear Out zit hem namelijk niet zozeer aan het oppervlak, maar eerder eronder: in de gebruikte techniek. Deze bestaat uit kleine steken, net sterk genoeg om de stof bij elkaar te houden zolang de drager stilstaat, maar brekend onder druk van beweging om zo nieuwe volumes stof te onthullen. Pas als de drager beweegt wordt de ware kracht van Wear Out getoond: een driedimensionale expressie van de bewegingen van de drager.

Post image for Wear Out by Carolina Reis

Met Wear Out zorgt Reis voor een interessante verschuiving in de dynamiek tussen ontwerper en gebruiker. Waar in traditioneel kledingontwerp de drager zich moet voegen naar de zomen en ritsen opgelegd vanuit de geniale ideeën van de ontwerper, volgt Wear Out een ‘bottom-up’ beweging: de drager creëert door zijn bewegingen juist de uiteindelijke pasvorm. Het is een klassiek geval van het beroemde credo ‘form follows function’.

Wear Out by Carolina Reis

Door de verantwoordelijkheid voor de eindvorm bij de drager neer te leggen wil Reis ook uiteindelijk meer vrijheid creëeren. Wear Out staat voor haar voor een expressie van individualiteit:’ Since the movements of each person are as individual as our fingerprints, the design becomes singular to each wearer’.  Het pak, één van de meest bekende standaardvormen in de modewereld en tevens ook een kledingstuk waaraan vele vooroordelen rondom gender en status kleven, wordt in Wear Out letterlijk opengebroken tot de meest individuele expressiekracht die er maar kan zijn: de mogelijkheid om jezelf letterlijk zichtbaar te maken in je kleding.

Foto’s door Design Academy Eindhoven, Vincent van Gurp en Nichon Glerum

Deze blog is tevens verschenen op Stofwolk

[vimeo]http://vimeo.com/14248210[/vimeo]

Leave a Reply